Barion Pixel
  

Táplálkozási ABC: Tápanyagok



 

Mit nevezünk tápanyagnak?

A tápanyagok nélkülözhetetlenek az életünkhöz, a növekedésünkhöz, fejlődésünkhöz. A különböző tápanyagok a táplálékkal jutna be a szervezetünkbe, hogy részt tudjanak venni testünk felépítésében, szervezetünk működésében. Az életműködésünkhöz és az anyagcsere-folyamataink szabályzásához elengedhetetlenül szükségesek a tápanyagok.

 

A tápanyagok fajtái

A tápanyagokat három csoportba soroljuk:  testépítő anyagok (fehérjék, ásványi anyagok, víz, keményítő, cukrok), energiaforrások (fehérje, zsír, szénhidrát) és biokatalizátorok (vitaminok, ásványok, enzimek).

Egy másik megközelítésből két részre oszthatjuk őket: energiát szolgáltatók (kalorigének) és az energiát nem szolgáltatók (non kalorigének).

A kalorigének közé soroljuk a fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, amelyek egyszerű cukorrá alakulnak, a non kalorigének csoportja pedig a vitaminokat, ásványi sókat, vizet tartalmazza.

 

Feltételek

A sportolók jól tudják, hogy ahhoz, hogy az adott (sport)teljesítményükhöz képest fejlődést érjenek el, három alapfeltételnek kell megfelelniük: Először is fontos a kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitel. Ehhez jönnie kell a megfelelő mértékű edzésterhelésnek, és nem elhanyagolható a pihenés sem.

Ha valaki nem akar sportolni, csupán egészségi színvonalának megtartása a cél, illetve azon javítani szeretne, akkor is figyelnie kell arra, hogy milyen tápanyagokkal élteti testét. Ha nem megfelelő minőségű „ételekkel” látjuk el szervezetünket, akkor az „eredmény” is ahhoz illő lesz! Nemhiába mondják: „Az vagy, amit megeszel!”

 

Mit nevezhetünk „élelmiszernek”?

Azt talán többen is sejtik, hogy nem azt, amit a hétköznapi életben annak hívunk! Ha e szót elemeire bontjuk – csodálatos a magyar nyelv! - , már ott is van a válasz! – Ami élettel tölti meg a testünket! Erre pedig leginkább a természetben előforduló tápanyagok az alkalmasak.

Az élelmiszerek biológiai értékét a tápanyag-tartalom határozza meg. S minél jobban fokozza szervezetünk ellenálló-képességét, tolja ki az öregedést, segíti elő a beteg szervezet gyógyulását, avagy fokozza a szervezet fejlődését, annál nagyobb a biológiai érték.

 

A folytatásban a fehérjékről lesz szó.

 

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, kérjük, ossza meg a FB-on, vagy küldje el barátainak a linket, hogy másokhoz is eljussanak az imént olvasott információk! Köszönjük!

 

 

(Szerző: Temesvári Márta – PatikaPlus)

 

 


Tetszett a cikk?
 

2017. szeptember 21.

Hasonló cikkek

Őszibarack – A nyár napfényízű vitaminforrása

Az őszibarack az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs – nemcsak frissítő, lédús és illatos, de valóságos tápanyagbomba is. Akár frissen, akár turmixként fogyasztjuk, vagy épp salátába, desszertbe tesszük, nemcsak élvezetet nyújt, de számos jótékony hatással is bír a szervezetünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 05.

Egészséges élvezet a nyár ízével: Ezért érdemes fügét fogyasztani

A nyár nem csak a napsütésről, hanem a friss, zamatos gyümölcsökről is szól. Az egyik legkülönlegesebb és egyre népszerűbb nyári gyümölcs a füge, mely nemcsak hűsítő finomság, de igazi vitaminbomba is. Legyen szó egy frissítő nyári salátáról, egy könnyed reggeliről vagy csak egy gyors nassolnivalóról: a füge tökéletes választás.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 05.

Sárgadinnye – A nyár egyik legfinomabb és legegészségesebb hidratálója

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a sárgadinnye. Édes, lédús, frissítő – szinte elengedhetetlen része egy kánikulai napnak. De nemcsak ízletes, hanem valódi tápanyagforrás is - számos jótékony hatással bír a szervezetünkre. Ismerjük meg közelebbről ezt a sárga színű szupergyümölcsöt!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 05.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!