Barion Pixel

Táplálkozási ABC: Tápanyagok

         2017. szeptember 21.

 

Mit nevezünk tápanyagnak?

A tápanyagok nélkülözhetetlenek az életünkhöz, a növekedésünkhöz, fejlődésünkhöz. A különböző tápanyagok a táplálékkal jutna be a szervezetünkbe, hogy részt tudjanak venni testünk felépítésében, szervezetünk működésében. Az életműködésünkhöz és az anyagcsere-folyamataink szabályzásához elengedhetetlenül szükségesek a tápanyagok.

 

A tápanyagok fajtái

A tápanyagokat három csoportba soroljuk:  testépítő anyagok (fehérjék, ásványi anyagok, víz, keményítő, cukrok), energiaforrások (fehérje, zsír, szénhidrát) és biokatalizátorok (vitaminok, ásványok, enzimek).

Egy másik megközelítésből két részre oszthatjuk őket: energiát szolgáltatók (kalorigének) és az energiát nem szolgáltatók (non kalorigének).

A kalorigének közé soroljuk a fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, amelyek egyszerű cukorrá alakulnak, a non kalorigének csoportja pedig a vitaminokat, ásványi sókat, vizet tartalmazza.

 

Feltételek

A sportolók jól tudják, hogy ahhoz, hogy az adott (sport)teljesítményükhöz képest fejlődést érjenek el, három alapfeltételnek kell megfelelniük: Először is fontos a kiegyensúlyozott, megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitel. Ehhez jönnie kell a megfelelő mértékű edzésterhelésnek, és nem elhanyagolható a pihenés sem.

Ha valaki nem akar sportolni, csupán egészségi színvonalának megtartása a cél, illetve azon javítani szeretne, akkor is figyelnie kell arra, hogy milyen tápanyagokkal élteti testét. Ha nem megfelelő minőségű „ételekkel” látjuk el szervezetünket, akkor az „eredmény” is ahhoz illő lesz! Nemhiába mondják: „Az vagy, amit megeszel!”

 

Mit nevezhetünk „élelmiszernek”?

Azt talán többen is sejtik, hogy nem azt, amit a hétköznapi életben annak hívunk! Ha e szót elemeire bontjuk – csodálatos a magyar nyelv! - , már ott is van a válasz! – Ami élettel tölti meg a testünket! Erre pedig leginkább a természetben előforduló tápanyagok az alkalmasak.

Az élelmiszerek biológiai értékét a tápanyag-tartalom határozza meg. S minél jobban fokozza szervezetünk ellenálló-képességét, tolja ki az öregedést, segíti elő a beteg szervezet gyógyulását, avagy fokozza a szervezet fejlődését, annál nagyobb a biológiai érték.

 

A folytatásban a fehérjékről lesz szó.

 

Ha hasznosnak találta ezt a cikket, kérjük, ossza meg a FB-on, vagy küldje el barátainak a linket, hogy másokhoz is eljussanak az imént olvasott információk! Köszönjük!

 

 

(Szerző: Temesvári Márta – PatikaPlus)

 

 


Tetszett a cikk?
 

2017. szeptember 21.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!