Barion Pixel

Tavaszi fáradtság

         2017. március 24.

     Tudományos nevén ez a tavaszi fáradtság. Mára a tudomány is felfigyelt rá. A hosszú téli hónapok okozta hiánybetegségnek is felfogható.

 A tavaszi fáradtság kialakulásának okai a következők:

- Télen csökken a napsütéses órák száma, gyengül a napsütés ereje, ezáltal csökken a szervezetünk D-vitamin tartalma és romlik a kedélyállapotunk. Tudományosan igazolták, hogy az északi népeknél gyakoribb a depresszió előfordulása, mint a napsütötte déli országok lakóinál. Ezt az állapotot a szerotonin (boldogsághormonnak is hívják) hiánya okozza, mivel télen kevés a napsütés, és csak a tavaszi napfény hatására fokozatosan indul be a termelődése. Viszont a fényhiány a melatonin nevű hormon (alvási hormon) képződését fokozza, így nyújtva meg télen az alvással töltött időnket.

- Az időjárás hidegre fordul, kevés időt töltünk a szabadban, nem szívesen mozdulunk ki, szabadidőnk nagy részét is bent töltjük a meleg lakásban.

- Szinte természetes, hogy télen a táplálkozásunk is megváltozik: zsírosabb, energia dúsabb lesz, jóval kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt eszünk. A táplálóbb ételek fogyasztása télen kívánatos, mert tartalékokat halmozunk fel a hideg leküzdésére, de tavasszal a szervezetet ez már megterheli, lassúvá és álmataggá tesz bennünket.

- Tavasszal az időjárás gyorsan megváltozik, szeszélyessé válik. A hideg- és melegfrontok váltogatják egymást a frontérzékenyeket nem kímélve, de a frontra nem érzékenyek is gyakran megérzik a hirtelen változásokat. Öltözködni is nehezebb, sokszor túl vagy alul öltözünk, teret adva a megfázásoknak és a rossz közérzetnek.

Milyen megoldások vannak a tavaszi fáradtság elkerülésére?

- Természetesen a legfontosabb a megelőzés. Tartózkodjunk minél többet friss levegőn, sétáljunk sokat a szabadban! Télen se hanyagoljuk el a testmozgást! Válasszunk kint űzhető téli téli sportokat, örömet okoznak és energiával töltik a szervezetet! A sportolás stresszoldó hatású, fokozza a szervezet szerotonintermelését. A mozgás során endorfinok is felszabadulnak, ezek okozzák a jó közérzetet.

- A napsütés hiányát folyamatos D-vitamin-szedéssel pótolhatjuk. A D-vitamin erősíti az immunrendszerünket is. Kaphatók már külön gyerekadagokat tartalmazó készítmények: Béres Vita-D3 forte tabletta és Béres Vita-D3 Kid rágótabletta gyerekeknek.

Fokozzák a szervezet ellenálló-képességét az élőflórát tartalmazó probiotikumok is: Normaflore, Linex.

Jótékony immunerősítő hatású a sokak által ismert Béres-csepp C-vitaminnal kombinálva vagy a kasvirág-tartalmú Echinacea-csepp.

- Legfontosabb a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozás! Mivel hazánkban télen nem nagy a friss zöldség és gyümölcs választéka, ezért szedjünk jó minőségű vitaminkészítményeket, melyek megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges vitaminokat és nyomelemeket, speciálisan az adott korosztály alkottak meg: Supradyn drazsé, Supradyn Kid gyümölcsízű rágótabletta, Supradyn energia 50+ tabletta, Supradyn Energia plus pezsgőtabletta (a plusz energiát a  Q10 és a ginseng-kivonat biztosítja) vagy Actival Max filmtabletta, Actival Junior rágótabletta, Actival Senior filmtabletta.

- A tavaszi böjti időszak jó lehetőséget nyújt egy alapos méregtelenítésre. A tél során felhalmozott méreganyagoktól minél előbb szabaduljunk meg, így elkerülhető a tavaszi fáradtság kialakulása. A böjt alatt igyunk sok folyadékot (ásványvizet, gyümölcs- és zöldségleveket), napi 1,5-2 liter mennyiségben.

- Közérzetünket és ellenálló-képességünket javíthatja a reggeli hideg vizes zuhanyzás meleggel váltogatva, és persze felfrissíti a szervezetet, elűzi a fáradtságot.

- A lelkünket is gondozzuk jobban tavasszal: próbáljunk pozitívan gondolkozni! Nevessünk többet, hallgassunk kellemes zenéket, olvassunk tartalmas, de szórakoztató könyveket! A művészetnek gyógyító ereje van. Szánjunk több időt magunkra!


Tetszett a cikk?
 

2017. március 24.

Hasonló cikkek

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!