Barion Pixel
  

Vadgesztenye: nem ehető, mégis gyógyít!



 

 

Narancsban, vörösben és lassan barnává olvadó sárgában úszik a kert és az erdő. A fák és a bokrok napról napra változtatják színüket a késő nyári, kora őszi napsütéstől búcsúzva, mintha elhagyott nőként kényszert éreznének arra, hogy gyorsan átfestessék hajukat – siratva a múltat, s bízva a boldogabb jövőben. Ilyenkor a vadgesztenye is kihullik fa-anyja féltő karjaiból. Koppan egyet a földön, majd lelkes gurulásba kezd, hogy aztán kinyújtózva megpihenhessen az avarban.

 

A vadgesztenye hazánk egyik közkedvelt díszfája. Megtalálható az utak mentén, a parkokban, erdőkben, temetőkben is.  Délkelet- Európában honos, Magyarországon díszfaként ültetik, 25-30 méter magasra is megnő.

 

Hogyan került Európába?

 

Európába a 16. században került a törökök közreműködésével. A törökök megfigyelték ugyanis, hogy azok az állatok, amelyeket vadgesztenyével etetnek, hamarabb kigyógyulnak a légúti fertőzésekből. Ezért a lovaiknak ezt a növényt adták köhögésük csillapítására (és etetésére is). A népnyelv ezért hívja „lógesztenyének” is.

 

Régen a vadgesztenye leveleiből teát készítettek a légúti megbetegedések ellen. Én azonban nem ajánlom e főzet fogyasztását, mivel ma már tudjuk, hogy nagyon magas a szaponin tartalma, vagyis mérgezést okozhat.

 

Ezek a kis számban előforduló mérgezések szinte kizárólag gyerekek körében jellemzőek. A nemzetközi felmérések szerint a mérgezettek többsége gyermek, akik átlagosan egyetlen magot fogyasztottak el, és 14 százalékuknál jelentkeztek különböző súlyosságú mérgezési tünetek. Ezek az alábbiak lehetnek: nyugtalanság, láz, rosszullét, pupillatágulat, arcpír. Nagyobb mennyiség elfogyasztása fokozott aluszékonysággal, de akár légzésbénulással is járhat.

 

Az őzek, szarvasok és vaddisznók viszont nagyon szeretik a vadgesztenyét – és természetesen nem is árt nekik.

 

 

 

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/10/15/vadgesztenye-nem-eheto-megis-gyogyit/


Tetszett a cikk?
 

2018. október 01.

Hasonló cikkek

Őszibarack – A nyár napfényízű vitaminforrása

Az őszibarack az egyik legnépszerűbb nyári gyümölcs – nemcsak frissítő, lédús és illatos, de valóságos tápanyagbomba is. Akár frissen, akár turmixként fogyasztjuk, vagy épp salátába, desszertbe tesszük, nemcsak élvezetet nyújt, de számos jótékony hatással is bír a szervezetünkre.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 05.

Egészséges élvezet a nyár ízével: Ezért érdemes fügét fogyasztani

A nyár nem csak a napsütésről, hanem a friss, zamatos gyümölcsökről is szól. Az egyik legkülönlegesebb és egyre népszerűbb nyári gyümölcs a füge, mely nemcsak hűsítő finomság, de igazi vitaminbomba is. Legyen szó egy frissítő nyári salátáról, egy könnyed reggeliről vagy csak egy gyors nassolnivalóról: a füge tökéletes választás.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 05.

Sárgadinnye – A nyár egyik legfinomabb és legegészségesebb hidratálója

A nyár egyik legkedveltebb gyümölcse kétségkívül a sárgadinnye. Édes, lédús, frissítő – szinte elengedhetetlen része egy kánikulai napnak. De nemcsak ízletes, hanem valódi tápanyagforrás is - számos jótékony hatással bír a szervezetünkre. Ismerjük meg közelebbről ezt a sárga színű szupergyümölcsöt!

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 08. 05.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!