Barion Pixel

Vizes füles bajok - a külső hallójáratban fellépő irritációk megelőzése és kezelése

         2017. április 20.

    Ugyanezen a módon „károsíthatnak” a testápoló-kozmetikai szerek is, sőt ezek alkalmazásánál még esetleg allergiás reakció is felléphet.  Még egy egyszerű hajmosás is okozhat fülfájást, azáltal, hogy a samponos víz fellazítja a fülzsírt és a megnövekedett térfogat nyomást gyakorol a dobhártyára, ami fájdalomérzetet vált ki.
Ezek szerint tehát többféle kiváltó oka lehet a víz okozta külső hallójárat gyulladásának, melynek nagyon jellemző tünetei a fájdalom, viszketés, kipirosodás a külső hallójáratban.

Néhány szó a megelőzésről

    Úszásnál, fürdőzésnél, tusolásnál szinte biztos, hogy víz kerül a fülbe. Ügyeljünk arra, hogy mihamarabb távolítsuk el a fülbe jutó vizet, „szárítsuk ki” a fülünket.Azoknál a felnőtteknél, gyerekeknél, akiknél fürdőzés után gyakran alakul ki külső hallójárat gyulladás, érdemes megfontolni megelőzésképpen az enyhe, természetes módon ható glicerin tartalmú fülcsepp használatát, mely segít a fülben esetlegesen visszamaradó víz eltávolításában az erős vízmegkötő képessége révén, s bevonja védőréteggel a hámfelületet, így nehezen tudnak „behatolási kapu”-t találni a kórokozók.

Ha mégis „megtörténik a baj”, vagyis ha már észleljük a külső hallójárat gyulladásának jeleit

    Alkalmazhatunk glicerines fülcseppet, ami a víz megkötése révén csökkenti a duzzanatot a szövetekben, valamint az esetlegesen a fülben felhalmozódott fülzsírból is elvonja azt, ezáltal csökken a fájdalom, a fül kipirosodása, s ráadásul még védőréteget is kap a hámszövet. Fokozhatja a bőrvédő hatást, ha a készítmény további bőrápoló összetevőt is tartalmaz. 

Természetesen amennyiben néhány napon belül nem enyhülnek, ill. még fokozódnak a tünetek, fül-orr-gégész szakorvos felkeresése ajánlott.


Tetszett a cikk?
 

2017. április 20.

Hasonló cikkek

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.

Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

Vegyen részt játékunkban! Nyerje meg a PatikaPlus Egészségtár vitamincsomagjainak egyikét!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 07.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!