NICORETTE QUICKSPRAY 1mg/adag (2x150 adag)8390 Ft 7490 Ft
-11%

Egységár: 24,97 Ft/adag

PatikaPlus patikában tudja megvásárolni a terméket!

   PatikaPlus a közelben


Kiszerelés: 2x150 adag

A Nicorette Quickspray enyhíti a nikotin megvonás tüneteit, beleértve a sóvárgást, amelyek olyan tünetek, amelyeket a dohányzásról való leszokás során észlel.

 

 Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára
Nicorette Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray
nikotin
Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha a Nicorette Quickspray-vel történő 6 hónapi kezelés után nem sikerül leszoknia a dohányzásról.
A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Nicorette Quickspray és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Nicorette Quickspray alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Nicorette Quickspray‑t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Nicorette Quickspray‑t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
1. Milyen típusú gyógyszer a Nicorette Quickspray és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Nicorette Quickspray szájnyálkahártyán alkalmazott spray segít Önnek leszokni a dohányzásról, ha Ön is akarja, illetve segítségével fokozatosan csökkenthető a dohányzás a végleges leszokás során. Ezt a típusú kezelést nikotinpótló kezelésnek nevezik.
A Nicorette Quickspray enyhíti a nikotin megvonás tüneteit, beleértve a sóvárgást, amelyek olyan tünetek, amelyeket a dohányzásról való leszokás során észlel. Amikor Ön hirtelen nem juttat nikotint a szervezetébe dohányzással, különböző kellemetlen tüneteket tapasztal, amelyeket megvonási tüneteknek nevezünk. A Nicorette Quickspray alkalmazásával megelőzheti vagy csökkentheti ezeket a kellemetlen érzéseket és a dohányzás utáni vágyakozást. Ez azért van, mert kis mennyiségben továbbra is juttat nikotint a szervezetébe egy rövid időszakon keresztül. A Nicorette Quickspray nem tartalmaz kátrányt, szén-monoxidot vagy más, a cigarettafüstben megtalálható mérgeket.
Növelheti a dohányzásról való leszokás esélyét, ha tanácsadást és támogatást is igénybe vesz.
2. Tudnivalók a Nicorette Quickspray alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Nicorette Quickspray‑t:
· ha allergiás a nikotinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
· ha még nem múlt el 18 éves!
· ha még soha nem dohányzott!
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbi állapotok közül bármelyiket tapasztalja. A Nicorette Quickspray megfelelő lehet az Ön számára, azonban először egyeztetnie kell orvosával, ha:
- nemrégiben (3 hónapon belül) szívrohama vagy stroke-ja volt,
- mellkasi fájdalma (instabil angina), vagy nyugalmi anginája van,
- olyan szívbetegsége van, amely hatással van a pulzusszámra vagy szívritmusára,
- gyógyszerrel nem kezelt magas vérnyomása van,
- valaha már volt allergiás reakciója, amely az ajkak, arc és torok vizenyős duzzanatával (angioödéma) vagy viszkető bőrkiütésekkel jár (csalánkiütés). A nikotinpótló kezelés néha okozhat ilyen típusú reakciót.
- súlyos vagy középsúlyos májbetegsége van,
- súlyos vesebetegsége van,
- cukorbeteg,
- pajzsmirigy túlműködése van,
- mellékvese-daganata van (feokromocitoma),
- gyomor- vagy nyombélfekélye van,
- nyelőcsőgyulladása van.
A Nicorette Quickspray‑t nem szabad nemdohányzóknak alkalmazni.
Gyermekek és serdülők
A gyógyszert gyermekek és serdülők nem alkalmazhatják.
Egyéb gyógyszerek és a Nicorette Quickspray
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben
alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Ez különösen fontos, ha a következő hatóanyag-tartalmú gyógyszereket szed:
- teofillin az asztma kezelésére
- takrin az Alzheimer-kór kezelésére
- klozapin a skizofrénia kezelésére
- ropinirol a Parkinson-kór kezelésére
A Nicorette Quickspray alkalmazása étellel és itallal
A szájnyálkahártyán alkalmazott spray használatával egyidőben ne egyen és igyon!
Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség alatt nagyon fontos a dohányzás abbahagyása, mivel a dohányzás a magzat elégtelen növekedését okozhatja. Koraszüléshez vagy halvaszüléshez is vezethet. Az a legjobb, ha abba tudja hagyni a dohányzást nikotin-tartalmú gyógyszer használata nélkül. Ha ezt nem tudja megvalósítani, a Nicorette Quickspray‑t kizárólag a terhesgondozást végző kezelőorvosával, háziorvosával vagy leszokást segítő szakorvossal történt megbeszélés után szabad használni.
A Nicorette Quickspray használatát kerülni kell szoptatás alatt, mivel a nikotin bejut az anyatejbe és hatással lehet a csecsemőre. Amennyiben a kezelőorvosa a Nicorette Quickspray alkalmazását javasolja, a spray-t lehetőleg közvetlenül a szoptatást követően alkalmazza, a szoptatás előtti két órában ne.
A dohányzás növeli a meddőség kockázatát nőknél és férfiaknál. A nikotin fogamzóképességre gyakorolt hatása nem ismert.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem figyeltek meg a gépjárművezetést illetve a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatást.
A Nicorette Quickspray adagonként 11 mg propilénglikolt tartalmaz. Ez a készítmény körülbelül 7 mg alkoholt (etanolt) tartalmaz spray adagonként, amely egyenértékű 97 mg/ml alkohollal. A készítmény egy spray adagjában található alkoholmennyiség kevesebb mint 2 ml sörnek vagy 1 ml bornak felel meg. A készítményben található kis mennyiségű alkohol semmilyen észlelhető hatást nem okoz. A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”. A butil-hidroxitoluol jelenléte miatt, a Nicorette Quickspray helyi bőrreakciókat (pl. kontakt dermatitisz) vagy szem- és nyálkahártya irritációt okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Nicorette Quickspray-t?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az alkalmazást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
18 év alatti egyének a Nicorette Quickspray‑t nem alkalmazhatják.
Beszéljen kezelőorvosával, amennyiben 6 hét kezelést követően nem sikerült a spray adagok vagy a cigaretták számát csökkenteni, vagy ha a Nicorette Quickspray-t 6 hónapnál tovább kell alkalmaznia. Általában 3 hónapon át kell alkalmazni a Nicorette Quickspray‑t. A Nicorette Quickspray 6 hónapnál tovább nem alkalmazható.
A Nicorette Quickspray ajánlott alkalmazása attól függ, hogy Ön azonnal szeretné abbahagyni a dohányzást vagy az elszívott cigaretták mennyiségét szeretné fokozatosan csökkenteni a végleges leszokás során.
A dohányzás azonnali abbahagyása
A cél a dohányzás azonnali abbahagyása és hogy a dohányzás utáni vágyakozását a spray használatával csökkentse.
Ne alkalmazzon egyszerre 2 befújásnál többet vagy óránként 4 befújásnál többet 16 órán keresztül. A legnagyobb alkalmazható mennyiség 64 befújás 16 óra alatt bármely 24 órás időintervallumban.
1. lépés: 1‑6. hét
Használjon 1‑2 adagot olyankor, amikor egyébként rágyújtana egy cigarettára vagy vágyakozik utána. Először egy adagot alkalmazzon, és ha néhány percen belül nem szűnik meg a vágyakozás, adagoljon még egyet. Ha két adagra van szüksége, legközelebb alkalmazhat 2 adagot egymás után. A legtöbb dohányos számára ez 1‑2 adagot jelent minden fél vagy 1 órában.
Ha például átlagosan napi 15 szálat szív, akkor 1‑2 adagot kell alkalmaznia legalább 15 alkalommal egy nap alatt.
2. lépés: 7‑9. hét
Kezdje el csökkenteni a napi adagok számát!
A 9. hét végéig az 1. lépésben alkalmazott naponta bevitt adagok átlagos számának a FELÉT szabad alkalmaznia.
3. lépés: 10‑12. hét
Folytassa a naponta alkalmazott adagok számának csökkentését oly módon, hogy a 12. héten már ne használjon napi 4 adagnál többet. Amikor 2‑4 adagra csökkentette a napi alkalmazások számát, hagyja abba a Nicorette Quickspray használatát!
Fokozatos leszokás
A cél hogy fokozatosan elkezdje az elszívott cigarettáit Nicorette Quickspay-vel helyettesíteni. Amikor ez sikerült, a spray használata mellett teljesen hagyja abba a dohányzást. Végül függessze fel a spray használatát is.
Használjon 1-2 adagot a dohányzás utáni vágy csökkentésére olyankor, amikor erős késztetést érez a dohányzásra. A spray a dohányzást váltja ki, ezért ne dohányozzon rövid idővel a spray alkalmazása után. A spray alkalmazása az elszívott cigaretták számának csökkentése nélkül rosszullétet eredményez (lásd a „Ha az előírtnál több Nicorette Quickspray-t alkalmazott” pontban). Amennyire csak lehetséges napról napra csökkentse az elszív ott cigaretták mennyiségét és váltsa ki a dohányzást egy adag spray alkalmazásával. Amennyiben a cigaretták számát a 6. hét végére nem sikerül csökkenteni, forduljon kezelőorvosához. Amint úgy érzi készen áll, tegyen leszokási kísérletet legkésőbb a kezelés megkezdését követő 12. hétig. A dohányzásról való leszokás után napról napra fokozatosan csökkentse a spray adagok számát. Amikor a naponta alkalmazott spray adagok számát 2-4-re csökkentette, hagyja abba a Nicorette Quickspray alkalmazását.
Ne alkalmazzon egyszerre 2 befújásnál többet vagy óránként 4 befújásnál többet 16 órán keresztül. A legnagyobb alkalmazható mennyiség 64 befújás 16 óra alatt bármely 24 órás időintervallumban.
A kezelés befejezését követően újra késztetést érezhet a rágyújtásra. Tartsa meg a megmaradt adagokat, mivel hirtelen felléphet a dohányzás utáni vágyakozás. Ha vágyakozás jelentkezik, alkalmazzon egy, amennyiben ez nem segítene néhány percen belül, akkor kettő adag befújást.
Gondosan kövesse az alábbi utasításokat a képek segítségével
A fúvóka szabaddá tétele
Hogyan kell kinyitni az adagolót?
1. Hüvelykujjával csúsztassa lefelé a gombot (a) addig a pontig, ahol könnyedén be lehet nyomni (b)! Ne nyomja túlságosan erősen!
2. Folyamatosan nyomva tartva tolja felfelé (c), hogy az adagoló teteje kinyíljon. Ezután engedje fel a gombot!
Hogyan kell megtölteni az adagolót?
Ha a szájnyálkahártyán alkalmazott spray-t első alkalommal alkalmazza, először fel kell tölteni a pumpát. A fúvókát tartsa biztonságos távolságra magától, más felnőttektől, gyermekektől illetve háziállatoktól. Mutatóujjával nyomja meg az adagoló tetején található gombot háromszor, amíg a permet megjelenik! Ha két napig nem használja a spray-t, meg kell ismételni a feltöltést.
Hogyan kell használni az adagolót?
3. Tartsa az adagoló fúvókáját a szája felé, annyira közel, amennyire csak tudja!
4. Nyomja meg az adagoló tetejét határozottan, hogy egy adag a szájába kerüljön, de az ajkakra ne! Annak érdekében, hogy elkerülje a permet lejutását a torkon keresztül, ne lélegezzen adagolás közben! Az optimális hatás elérése érdekében a permet bejuttatása után néhány másodpercig ne nyeljen!
A fúvóka visszazárása
Hogyan kell becsukni az adagolót?
5. Csúsztassa lefelé a gombot (d) addig a pontig, ahol be lehet nyomni (e)!
6. Miközben nyomva tartja, csúsztassa lefelé az adagoló tetejét (f)! Engedje fel a gombot! Az adagoló így zárva van.
Újabb adag használatához ismételje meg a fenti lépéséket!
Minden használat után csukja be az adagolót, hogy elkerülje gyermekek általi használatát és a véletlen permetezést. A szájnyálkahártyán alkalmazott spray használatakor gondosan járjon el, hogy permet ne kerüljön a szembe. Ha a permet a szembe kerül, vízzel alaposan öblítse ki.
Ha az előírtnál több Nicorette Quickspray-t alkalmazott
Amennyiben a Nicorette Quickspray alkalmazásával egyidejűleg dohányzik, előfordulhat a nikotin túladagolása. Ha egy gyerek használja a Nicorette Quickspray-t vagy ha Ön az előírtnál több Nicorette Quickspray‑t használt, értesítse kezelőorvosát, vagy haladéktalanul keresse fel a legközelebbi kórházat. A felnőtt dohányosok által a kezelés alatt jól tolerált nikotin adagok gyermek esetében súlyos mérgezési tüneteket, vagy akár halált is okozhatnak.
A túladagolás tünetei a hányinger, hányás, túlzott nyáltermelés, gyomorfájdalom, hasmenés, izzadás, fejfájás, szédülés, a hallás megváltozása és gyengeség érzése. Nagy adagok esetén ezeket a tüneteket alacsony vérnyomás, gyenge és szabálytalan szívverés, légzési nehézség, nagyfokú fáradtság, keringésösszeomlás és általános görcsök követhetik.
Ha bármely további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Nicorette Quickspray ugyanolyan mellékhatásokat okozhat, mint a nikotin más formái. A mellékhatások általában az alkalmazott adagtól függenek.
A dohányzás abbahagyásával összefüggő mellékhatások (nikotin megvonási tünetek)
A dohányzásról való leszokás alatt tapasztalt egyes nemkívánatos hatások megvonási tünetek is lehetnek, amelyeket a nikotin csökkent bevitele vált ki.
Ezek a hatások a következők:
· ingerlékenység, agresszió, türelmetlenség vagy frusztráció;
· szorongás, nyugtalanság vagy koncentrációs nehézség;
· éjszakai felébredés vagy alvászavar;
· étvágynövekedés vagy testsúlynövekedés;
· levertség;
· dohányzási késztetés (vágyakozás);
· a szívverés lassulása;
· ínyvérzés vagy a szájnyálkahártya kifekélyesedése;
· szédülés vagy szédelgés;
· köhögés, torokfájás, eldugult orr vagy orrfolyás;
· székrekedés.
Amennyiben az alábbi súlyos és ritka mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a Nicorette Quickspray alkalmazását és haladéktalanul keressen fel egy orvost (az angioödéma jelei):
· az arc, a nyelv vagy garat vizenyős duzzanata;
· nyelési nehézség;
· csalánkiütés és légzési nehézség.
Nagyon gyakori (10‑ből több mint 1 embert érinthet):
· csuklás (ez különösen gyakori);
· fejfájás, hányinger;
· torok irritációja.
Gyakori (10‑ből legfeljebb 1 embert érinthet):
· az alkalmazás helyén fellépő hatások, mint pl. égető érzés, gyulladás a szájban vagy az ajkakon, illetve az ízérzés megváltozása;
· szájszárazság vagy fokozott nyáltermelés;
· emésztési zavar;
· fájdalom vagy kellemetlen érzés a hasban;
· hányás, fokozott gázképződés vagy hasmenés;
· fáradtság;
· túlérzékenység (allergia);
· bizsergés;
· köhögés.
Nem gyakori (100‑ból legfeljebb 1 embert érinthet):
· orrban jelentkező hatások, pl. orrdugulás, tüsszögés;
· sípoló légzés, vagy a szokásosnál több erőkifejtést igénylő légzés, szorító érzés a torokban;
· bőrpír, fokozott izzadás;
· hatások a szájüregben, pl. bizsergés a szájban, nyelvgyulladás, a szájnyálkahártya kifekélyesedése, szájnyálkahártya sérülés vagy a hang megváltozása, a száj vagy a torok fájdalma, böfögés, ínyvérzés;
· szokatlan szívverés érzése (palpitáció), szapora szívverés, magas vérnyomás;
· bőrkiütés és/vagy bőrviszketés;
· szokatlan álmok;
· fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban;
· gyengeségérzés, rossz közérzet;
· orrfolyás.
Ritka (1000‑ből legfeljebb 1 embert érinthet)
· nyelési nehézség, csökkent érzékenység a szájban;
· öklendezés.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
· homályos látás, fokozott könnyezés;
· torokszárazság, gyomor-bélrendszeri kellemetlen érzés, az ajkak fájdalma;
· bőrvörösség;
· allergiás reakciók, beleértve az arc és száj vizenyős duzzanatát is (angioödéma vagy anafilaxia);
· szokatlan szívritmus.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Nicorette Quickspray-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az adagolón és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: ) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Nicorette Quickspray?
- A készítmény hatóanyaga: nikotin. Egy adag spray 1 mg nikotint juttat a szervezetbe.
- Egyéb összetevők: propilénglikol (E1520), vízmentes etanol, trometamol, poloxamer 407, glicerin (E422), nátrium-hidrogén-karbonát, levomentol, menta aroma, hűsítő aroma, szukralóz, butil-hidroxitoluol (E321), aceszulfám-kálium, sósav (a pH beállításához) és tisztított víz.
Milyen a Nicorette Quickspray külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Nicorette Quickspray egy mechanikai permetezőfejjel ellátott műanyag adagolótartály. Az adagoló gyermekbiztos.
Minden tartály 13,2 ml oldatot tartalmaz, amely 150 befújásra elegendő.
Nicorette Quickspray 1 vagy 2 tartályt tartalmazó csomagolásban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Johnson & Johnson kft. 1123 Budapest Nagyenyed utca 8-14.

A Nicorette Quickspray enyhíti a nikotin megvonás tüneteit, beleértve a sóvárgást, amelyek olyan tünetek, amelyeket a dohányzásról való leszokás során észlel.

 

 Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára
Nicorette Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray
nikotin
Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
- További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha a Nicorette Quickspray-vel történő 6 hónapi kezelés után nem sikerül leszoknia a dohányzásról.
A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Nicorette Quickspray és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Nicorette Quickspray alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Nicorette Quickspray‑t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Nicorette Quickspray‑t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
1. Milyen típusú gyógyszer a Nicorette Quickspray és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Nicorette Quickspray szájnyálkahártyán alkalmazott spray segít Önnek leszokni a dohányzásról, ha Ön is akarja, illetve segítségével fokozatosan csökkenthető a dohányzás a végleges leszokás során. Ezt a típusú kezelést nikotinpótló kezelésnek nevezik.
A Nicorette Quickspray enyhíti a nikotin megvonás tüneteit, beleértve a sóvárgást, amelyek olyan tünetek, amelyeket a dohányzásról való leszokás során észlel. Amikor Ön hirtelen nem juttat nikotint a szervezetébe dohányzással, különböző kellemetlen tüneteket tapasztal, amelyeket megvonási tüneteknek nevezünk. A Nicorette Quickspray alkalmazásával megelőzheti vagy csökkentheti ezeket a kellemetlen érzéseket és a dohányzás utáni vágyakozást. Ez azért van, mert kis mennyiségben továbbra is juttat nikotint a szervezetébe egy rövid időszakon keresztül. A Nicorette Quickspray nem tartalmaz kátrányt, szén-monoxidot vagy más, a cigarettafüstben megtalálható mérgeket.
Növelheti a dohányzásról való leszokás esélyét, ha tanácsadást és támogatást is igénybe vesz.
2. Tudnivalók a Nicorette Quickspray alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Nicorette Quickspray‑t:
· ha allergiás a nikotinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
· ha még nem múlt el 18 éves!
· ha még soha nem dohányzott!
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbi állapotok közül bármelyiket tapasztalja. A Nicorette Quickspray megfelelő lehet az Ön számára, azonban először egyeztetnie kell orvosával, ha:
- nemrégiben (3 hónapon belül) szívrohama vagy stroke-ja volt,
- mellkasi fájdalma (instabil angina), vagy nyugalmi anginája van,
- olyan szívbetegsége van, amely hatással van a pulzusszámra vagy szívritmusára,
- gyógyszerrel nem kezelt magas vérnyomása van,
- valaha már volt allergiás reakciója, amely az ajkak, arc és torok vizenyős duzzanatával (angioödéma) vagy viszkető bőrkiütésekkel jár (csalánkiütés). A nikotinpótló kezelés néha okozhat ilyen típusú reakciót.
- súlyos vagy középsúlyos májbetegsége van,
- súlyos vesebetegsége van,
- cukorbeteg,
- pajzsmirigy túlműködése van,
- mellékvese-daganata van (feokromocitoma),
- gyomor- vagy nyombélfekélye van,
- nyelőcsőgyulladása van.
A Nicorette Quickspray‑t nem szabad nemdohányzóknak alkalmazni.
Gyermekek és serdülők
A gyógyszert gyermekek és serdülők nem alkalmazhatják.
Egyéb gyógyszerek és a Nicorette Quickspray
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben
alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Ez különösen fontos, ha a következő hatóanyag-tartalmú gyógyszereket szed:
- teofillin az asztma kezelésére
- takrin az Alzheimer-kór kezelésére
- klozapin a skizofrénia kezelésére
- ropinirol a Parkinson-kór kezelésére
A Nicorette Quickspray alkalmazása étellel és itallal
A szájnyálkahártyán alkalmazott spray használatával egyidőben ne egyen és igyon!
Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség alatt nagyon fontos a dohányzás abbahagyása, mivel a dohányzás a magzat elégtelen növekedését okozhatja. Koraszüléshez vagy halvaszüléshez is vezethet. Az a legjobb, ha abba tudja hagyni a dohányzást nikotin-tartalmú gyógyszer használata nélkül. Ha ezt nem tudja megvalósítani, a Nicorette Quickspray‑t kizárólag a terhesgondozást végző kezelőorvosával, háziorvosával vagy leszokást segítő szakorvossal történt megbeszélés után szabad használni.
A Nicorette Quickspray használatát kerülni kell szoptatás alatt, mivel a nikotin bejut az anyatejbe és hatással lehet a csecsemőre. Amennyiben a kezelőorvosa a Nicorette Quickspray alkalmazását javasolja, a spray-t lehetőleg közvetlenül a szoptatást követően alkalmazza, a szoptatás előtti két órában ne.
A dohányzás növeli a meddőség kockázatát nőknél és férfiaknál. A nikotin fogamzóképességre gyakorolt hatása nem ismert.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem figyeltek meg a gépjárművezetést illetve a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatást.
A Nicorette Quickspray adagonként 11 mg propilénglikolt tartalmaz. Ez a készítmény körülbelül 7 mg alkoholt (etanolt) tartalmaz spray adagonként, amely egyenértékű 97 mg/ml alkohollal. A készítmény egy spray adagjában található alkoholmennyiség kevesebb mint 2 ml sörnek vagy 1 ml bornak felel meg. A készítményben található kis mennyiségű alkohol semmilyen észlelhető hatást nem okoz. A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag „nátriummentes”. A butil-hidroxitoluol jelenléte miatt, a Nicorette Quickspray helyi bőrreakciókat (pl. kontakt dermatitisz) vagy szem- és nyálkahártya irritációt okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Nicorette Quickspray-t?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az alkalmazást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
18 év alatti egyének a Nicorette Quickspray‑t nem alkalmazhatják.
Beszéljen kezelőorvosával, amennyiben 6 hét kezelést követően nem sikerült a spray adagok vagy a cigaretták számát csökkenteni, vagy ha a Nicorette Quickspray-t 6 hónapnál tovább kell alkalmaznia. Általában 3 hónapon át kell alkalmazni a Nicorette Quickspray‑t. A Nicorette Quickspray 6 hónapnál tovább nem alkalmazható.
A Nicorette Quickspray ajánlott alkalmazása attól függ, hogy Ön azonnal szeretné abbahagyni a dohányzást vagy az elszívott cigaretták mennyiségét szeretné fokozatosan csökkenteni a végleges leszokás során.
A dohányzás azonnali abbahagyása
A cél a dohányzás azonnali abbahagyása és hogy a dohányzás utáni vágyakozását a spray használatával csökkentse.
Ne alkalmazzon egyszerre 2 befújásnál többet vagy óránként 4 befújásnál többet 16 órán keresztül. A legnagyobb alkalmazható mennyiség 64 befújás 16 óra alatt bármely 24 órás időintervallumban.
1. lépés: 1‑6. hét
Használjon 1‑2 adagot olyankor, amikor egyébként rágyújtana egy cigarettára vagy vágyakozik utána. Először egy adagot alkalmazzon, és ha néhány percen belül nem szűnik meg a vágyakozás, adagoljon még egyet. Ha két adagra van szüksége, legközelebb alkalmazhat 2 adagot egymás után. A legtöbb dohányos számára ez 1‑2 adagot jelent minden fél vagy 1 órában.
Ha például átlagosan napi 15 szálat szív, akkor 1‑2 adagot kell alkalmaznia legalább 15 alkalommal egy nap alatt.
2. lépés: 7‑9. hét
Kezdje el csökkenteni a napi adagok számát!
A 9. hét végéig az 1. lépésben alkalmazott naponta bevitt adagok átlagos számának a FELÉT szabad alkalmaznia.
3. lépés: 10‑12. hét
Folytassa a naponta alkalmazott adagok számának csökkentését oly módon, hogy a 12. héten már ne használjon napi 4 adagnál többet. Amikor 2‑4 adagra csökkentette a napi alkalmazások számát, hagyja abba a Nicorette Quickspray használatát!
Fokozatos leszokás
A cél hogy fokozatosan elkezdje az elszívott cigarettáit Nicorette Quickspay-vel helyettesíteni. Amikor ez sikerült, a spray használata mellett teljesen hagyja abba a dohányzást. Végül függessze fel a spray használatát is.
Használjon 1-2 adagot a dohányzás utáni vágy csökkentésére olyankor, amikor erős késztetést érez a dohányzásra. A spray a dohányzást váltja ki, ezért ne dohányozzon rövid idővel a spray alkalmazása után. A spray alkalmazása az elszívott cigaretták számának csökkentése nélkül rosszullétet eredményez (lásd a „Ha az előírtnál több Nicorette Quickspray-t alkalmazott” pontban). Amennyire csak lehetséges napról napra csökkentse az elszív ott cigaretták mennyiségét és váltsa ki a dohányzást egy adag spray alkalmazásával. Amennyiben a cigaretták számát a 6. hét végére nem sikerül csökkenteni, forduljon kezelőorvosához. Amint úgy érzi készen áll, tegyen leszokási kísérletet legkésőbb a kezelés megkezdését követő 12. hétig. A dohányzásról való leszokás után napról napra fokozatosan csökkentse a spray adagok számát. Amikor a naponta alkalmazott spray adagok számát 2-4-re csökkentette, hagyja abba a Nicorette Quickspray alkalmazását.
Ne alkalmazzon egyszerre 2 befújásnál többet vagy óránként 4 befújásnál többet 16 órán keresztül. A legnagyobb alkalmazható mennyiség 64 befújás 16 óra alatt bármely 24 órás időintervallumban.
A kezelés befejezését követően újra késztetést érezhet a rágyújtásra. Tartsa meg a megmaradt adagokat, mivel hirtelen felléphet a dohányzás utáni vágyakozás. Ha vágyakozás jelentkezik, alkalmazzon egy, amennyiben ez nem segítene néhány percen belül, akkor kettő adag befújást.
Gondosan kövesse az alábbi utasításokat a képek segítségével
A fúvóka szabaddá tétele
Hogyan kell kinyitni az adagolót?
1. Hüvelykujjával csúsztassa lefelé a gombot (a) addig a pontig, ahol könnyedén be lehet nyomni (b)! Ne nyomja túlságosan erősen!
2. Folyamatosan nyomva tartva tolja felfelé (c), hogy az adagoló teteje kinyíljon. Ezután engedje fel a gombot!
Hogyan kell megtölteni az adagolót?
Ha a szájnyálkahártyán alkalmazott spray-t első alkalommal alkalmazza, először fel kell tölteni a pumpát. A fúvókát tartsa biztonságos távolságra magától, más felnőttektől, gyermekektől illetve háziállatoktól. Mutatóujjával nyomja meg az adagoló tetején található gombot háromszor, amíg a permet megjelenik! Ha két napig nem használja a spray-t, meg kell ismételni a feltöltést.
Hogyan kell használni az adagolót?
3. Tartsa az adagoló fúvókáját a szája felé, annyira közel, amennyire csak tudja!
4. Nyomja meg az adagoló tetejét határozottan, hogy egy adag a szájába kerüljön, de az ajkakra ne! Annak érdekében, hogy elkerülje a permet lejutását a torkon keresztül, ne lélegezzen adagolás közben! Az optimális hatás elérése érdekében a permet bejuttatása után néhány másodpercig ne nyeljen!
A fúvóka visszazárása
Hogyan kell becsukni az adagolót?
5. Csúsztassa lefelé a gombot (d) addig a pontig, ahol be lehet nyomni (e)!
6. Miközben nyomva tartja, csúsztassa lefelé az adagoló tetejét (f)! Engedje fel a gombot! Az adagoló így zárva van.
Újabb adag használatához ismételje meg a fenti lépéséket!
Minden használat után csukja be az adagolót, hogy elkerülje gyermekek általi használatát és a véletlen permetezést. A szájnyálkahártyán alkalmazott spray használatakor gondosan járjon el, hogy permet ne kerüljön a szembe. Ha a permet a szembe kerül, vízzel alaposan öblítse ki.
Ha az előírtnál több Nicorette Quickspray-t alkalmazott
Amennyiben a Nicorette Quickspray alkalmazásával egyidejűleg dohányzik, előfordulhat a nikotin túladagolása. Ha egy gyerek használja a Nicorette Quickspray-t vagy ha Ön az előírtnál több Nicorette Quickspray‑t használt, értesítse kezelőorvosát, vagy haladéktalanul keresse fel a legközelebbi kórházat. A felnőtt dohányosok által a kezelés alatt jól tolerált nikotin adagok gyermek esetében súlyos mérgezési tüneteket, vagy akár halált is okozhatnak.
A túladagolás tünetei a hányinger, hányás, túlzott nyáltermelés, gyomorfájdalom, hasmenés, izzadás, fejfájás, szédülés, a hallás megváltozása és gyengeség érzése. Nagy adagok esetén ezeket a tüneteket alacsony vérnyomás, gyenge és szabálytalan szívverés, légzési nehézség, nagyfokú fáradtság, keringésösszeomlás és általános görcsök követhetik.
Ha bármely további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Nicorette Quickspray ugyanolyan mellékhatásokat okozhat, mint a nikotin más formái. A mellékhatások általában az alkalmazott adagtól függenek.
A dohányzás abbahagyásával összefüggő mellékhatások (nikotin megvonási tünetek)
A dohányzásról való leszokás alatt tapasztalt egyes nemkívánatos hatások megvonási tünetek is lehetnek, amelyeket a nikotin csökkent bevitele vált ki.
Ezek a hatások a következők:
· ingerlékenység, agresszió, türelmetlenség vagy frusztráció;
· szorongás, nyugtalanság vagy koncentrációs nehézség;
· éjszakai felébredés vagy alvászavar;
· étvágynövekedés vagy testsúlynövekedés;
· levertség;
· dohányzási késztetés (vágyakozás);
· a szívverés lassulása;
· ínyvérzés vagy a szájnyálkahártya kifekélyesedése;
· szédülés vagy szédelgés;
· köhögés, torokfájás, eldugult orr vagy orrfolyás;
· székrekedés.
Amennyiben az alábbi súlyos és ritka mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a Nicorette Quickspray alkalmazását és haladéktalanul keressen fel egy orvost (az angioödéma jelei):
· az arc, a nyelv vagy garat vizenyős duzzanata;
· nyelési nehézség;
· csalánkiütés és légzési nehézség.
Nagyon gyakori (10‑ből több mint 1 embert érinthet):
· csuklás (ez különösen gyakori);
· fejfájás, hányinger;
· torok irritációja.
Gyakori (10‑ből legfeljebb 1 embert érinthet):
· az alkalmazás helyén fellépő hatások, mint pl. égető érzés, gyulladás a szájban vagy az ajkakon, illetve az ízérzés megváltozása;
· szájszárazság vagy fokozott nyáltermelés;
· emésztési zavar;
· fájdalom vagy kellemetlen érzés a hasban;
· hányás, fokozott gázképződés vagy hasmenés;
· fáradtság;
· túlérzékenység (allergia);
· bizsergés;
· köhögés.
Nem gyakori (100‑ból legfeljebb 1 embert érinthet):
· orrban jelentkező hatások, pl. orrdugulás, tüsszögés;
· sípoló légzés, vagy a szokásosnál több erőkifejtést igénylő légzés, szorító érzés a torokban;
· bőrpír, fokozott izzadás;
· hatások a szájüregben, pl. bizsergés a szájban, nyelvgyulladás, a szájnyálkahártya kifekélyesedése, szájnyálkahártya sérülés vagy a hang megváltozása, a száj vagy a torok fájdalma, böfögés, ínyvérzés;
· szokatlan szívverés érzése (palpitáció), szapora szívverés, magas vérnyomás;
· bőrkiütés és/vagy bőrviszketés;
· szokatlan álmok;
· fájdalom vagy kellemetlen érzés a mellkasban;
· gyengeségérzés, rossz közérzet;
· orrfolyás.
Ritka (1000‑ből legfeljebb 1 embert érinthet)
· nyelési nehézség, csökkent érzékenység a szájban;
· öklendezés.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
· homályos látás, fokozott könnyezés;
· torokszárazság, gyomor-bélrendszeri kellemetlen érzés, az ajkak fájdalma;
· bőrvörösség;
· allergiás reakciók, beleértve az arc és száj vizenyős duzzanatát is (angioödéma vagy anafilaxia);
· szokatlan szívritmus.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Nicorette Quickspray-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Az adagolón és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: ) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Nicorette Quickspray?
- A készítmény hatóanyaga: nikotin. Egy adag spray 1 mg nikotint juttat a szervezetbe.
- Egyéb összetevők: propilénglikol (E1520), vízmentes etanol, trometamol, poloxamer 407, glicerin (E422), nátrium-hidrogén-karbonát, levomentol, menta aroma, hűsítő aroma, szukralóz, butil-hidroxitoluol (E321), aceszulfám-kálium, sósav (a pH beállításához) és tisztított víz.
Milyen a Nicorette Quickspray külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Nicorette Quickspray egy mechanikai permetezőfejjel ellátott műanyag adagolótartály. Az adagoló gyermekbiztos.
Minden tartály 13,2 ml oldatot tartalmaz, amely 150 befújásra elegendő.
Nicorette Quickspray 1 vagy 2 tartályt tartalmazó csomagolásban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Johnson & Johnson kft. 1123 Budapest Nagyenyed utca 8-14.

További patikában megvásárolható akciós termékek

Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!