Barion Pixel

A migrén kezelése

   Hírek      2023. február 09.

 

Milyen lehetőségei vannak a migrénben szenvedő betegeknek?

 

A migrén egy összetett egészségügyi probléma, sok különféle módszer van a kezelésére. A megfelelő kezelés függ a migrén típusától, tüneteitől, a rohamok gyakoriságától és súlyosságától, illetve a beteg kórtörténetétől.

 

A migrén kezelése általában olyan akut kezelést foglal magában, mint a fájdalomcsillapítók és a betegség elleni gyógyszerek szedése a roham leállítására vagy lerövidítésére. Ha havonta több rohama is van valakinek, akkor keresse fel háziorvosát és tájékozódjon a megelőző kezelésekről. Vannak gyógyszerek, amiket naponta kell beszedni, hogy hatékonyan csökkenteni lehessen a rohamok súlyosságát és gyakoriságát. Nem szabad elfelejteni, hogy a megelőzés is fontos szerepet játszik a rohamok sűrűségének csökkentésében.

 

Sajnos jelenleg nincs gyógymód a migrénre, a rohamokat előidéző tényezők csökkentése és életmódváltás segíthet a migrénes betegek számára.

 

Időbe telhet az egyén személyes kezelésének kidolgozása, lehet hogy több gyógyszert is ki kell próbálnia a betegnek mielőtt megtalálja kezelőorvosával a leghatásosabbat.

 

 

 

A fájdalom csökkentése roham közben:

 

A legtöbb ember számára a legkomfortosabb helyzet az elsötétített szobában való pihenés vagy fekvés, mások számára az evés is segíthet.

 

Sok migrénes ember számára a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, mint például  a paracetamol, az aspirin és az ibuprofen segíthetnek enyhíteni a tüneteket. Kérj segítséget bátran gyógyszerészedtől és fogadd meg tanácsát, nyugodtan lehet nekik kérdéseket feltenni ha bármilyen egészségügyi problémánk van. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók szedésekor mindig feltétlenül el kell olvasni a csomagoláson található utasításokat, és követni az adagolási ajánlásokat.

 

Ha a migrénes beteg egy gyermek, akkor először mindenképpen a háziorvos tanácsát kell kérni a vény  nélkül kapható gyógyszerek esetében, mert adagolásuk eltérhet életkortól vagy testsúlytól függően, illetve vannak hatóanyagok, amik nem alkalmasak gyermekek számára.

 

            Az aspirin és az ibuprofen nem ajánlott olyan emberek számára, akiknek gyomorpanaszai vannak, például gyomorfekélyjel küzdenek. Paracetamol szedése nem ajánlott olyanoknak, akiknek májproblémáik vannak.

 

            Nem szabad elfelejteni, hogy bármilyen fájdalomcsillapító gyakori szedése súlyosbíthatja a migrént. Ezt néha gyógyszeres fejfájásnak vagy fájdalomcsillapító fejfájásnak nevezik.

 

Általában akkor a leghatékonyabbak, ha a migrénes roham első jeleinél veszik be őket, mivel ez időt ad nekik, hogy felszívódjanak a véráramba, és enyhítsék a tüneteket. A fájdalomcsillapítók beszedésével nem érdemes várni addig, amíg a fejfájás rosszabbodik. Ha valaki tudja magáról, hogy migrénre hajlamos, akkor a tünetek kezdetekor vegyen be gyógyszert.

 

            A vízben oldódó por állagú fájdalomcsillapítók jók lehetnek kifejezetten, mert gyorsabban szívódnak fel a beteg szervezetében. Ha hányinger vagy hányás miatt nem tudja lenyelni a beteg, akkor léteznek fájdalomcsillapítók kúp formában is.

 

            Ha a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók nem bizonyulnak elég hatásosnak, akkor a beteg háziorvosa erősebb fájdalomcsillapítót írhat fel, vagy ajánlhatja triptánok használatát.

 

            A triptán gyógyszerek specifikus fájdalomcsillapítók a migrénes fejfájások kezelésére. Úgy fejtik ki hatásukat, hogy visszafordítják az agyban bekövetkező változásokat, amelyek migrénes fejfájást okozhatnak. Az agy körüli ereket összehúzzák, mert az agyi erek tágulata is okozza a migrénes fájdalmat. A triptánok tabletta, injekció és orrspray formájában kaphatók.

 

Mint minden gyógyszernek, a triptánoknak is vannak mellékhatásai:

 

●      meleg érzés

 

●      kipirosodás

 

●      bizsergés

 

●      az arc, mellkas és végtagok elnehezülésének érzése

 

●      szájszárazság

 

●      álmosság

 

Ezek a tünetek általában enyhék és maguktól elmúlnak. Több típusú triptán gyógyszer van, ha az egyik fajta nem segít, akkor a beteg az orvosa segítségével kipróbálhat más fajtákat is.

 

            A hányás és hányinger ellen is vannak megfelelő gyógyszerek, ezeket a háziorvos írja fel és biztonsággal szedhetőek a triptánok és fájdalomcsillapítók mellett. A fájdalomcsillapítókhoz hasonlóan a hányinger elleni gyógyszerek is jobban hatnak, ha a migrénes tünetek megjelenése után azonnal beveszik. Ezek is kaphatóak kúp formájában. Mellékhatásai közé az álmosság és a hasmenés tartozhat ezeknek a gyógyszereknek.

 

            Gyógyszertárban számos migrén elleni kombinált gyógyszert vásárolhatsz vény nélkül. Ezek a gyógyszerek mind fájdalomcsillapítókat, mind hányinger elleni hatóanyagokat tartalmaznak. Ha nem vagy biztos abban, hogy melyik a legjobb számodra kérdezd meg gyógyszerészed. Előfordulhat, hogy a fájdalomcsillapító vagy a hányinger elleni gyógyszer hatóanyag mennyisége nem elég ahhoz, hogy enyhítse a tüneteket. Ha ez a helyzet, érdemesebb külön szedni a fájdalomcsillapítókat és a betegség elleni gyógyszereket. Ez lehetővé teszi az egyes adagok egyszerű szabályozását.

 

            Ha a gyógyszerek nem megfelelőek, vagy nem segítenek megelőzni a migrént, kipróbálhatod az akupunktúrát is.  A bizonyítékok azt sugallják, hogy egy 5-8 hetes időszak alatt legfeljebb 10 alkalomból álló kúra előnyösen befolyásolhatja a migrénes rohamokat.

 

 

 

Várandós és szoptató nők kezelése:

 

Általánosságban elmondható, hogy a migrén gyógyszeres kezelése kerülendő olyan betegek esetében, akik várandósak vagy szoptatnak. Ehelyett ajánlott megpróbálni azonosítani és elkerülni a migrént kiváltó tényezőket. Ha elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés, a háziorvos alacsony dózisú fájdalomcsillapítót írhat fel. Bizonyos esetekben gyulladáscsökkentő gyógyszereket vagy triptánokat írhatnak fel.

 

 


Tetszett a cikk?
 

2023. február 09.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!