Barion Pixel
  

Körte – az ősz lédús vitaminforrása



 

A szeptember nemcsak a szilva és a szőlő hónapja, hanem ekkor érik be az egyik legkedveltebb, édes és zamatos gyümölcsünk, a körte is. Bár talán kevésbé látványos, mint a szőlő vagy a gránátalma, tápértéke és jótékony hatásai miatt viszont igazi kincsnek számít a mindennapi étrendben.

 

A körte tápanyagai és egészségügyi hatásai

 

Érdekes rostösszetétel
A körte gazdag oldható rostban (például pektinben) és oldhatatlan rostban is. Az oldható rost segíti a koleszterinszint csökkentését és a vércukorszint stabilizálását, az oldhatatlan rost pedig támogatja a bélmozgást és a jó emésztést.

 

Prebiotikus hatás
A körte rostjai táplálják a bélflórát alkotó jótékony baktériumokat, így rendszeres fogyasztása elősegítheti az egészséges mikrobiom fenntartását.

 

Alacsony glikémiás index
Bár édes, a körte lassabban emeli a vércukorszintet, ezért jó választás lehet cukorbetegeknek vagy inzulinrezisztenseknek is.

 

Vitaminok tárháza

C-vitamin: erősíti az immunrendszert és segíti a sejtek védekezését az oxidatív stresszel szemben.

K-vitamin: szerepet játszik a véralvadásban és a csontok egészségének megőrzésében.

B-vitaminok (főként B2 és B6): támogatják az idegrendszert és az energiatermelést.

 

Ásványi anyag tartalma igen magas

Réz: elősegíti a vas felszívódását és részt vesz az energiatermelésben.

Kálium: fontos a szív- és érrendszer egészsége szempontjából, segít szabályozni a vérnyomást.

Bór: kevésbé ismert, de a körte egyik értékes összetevője. Segíti a kalcium beépülését a csontokba, így hozzájárul a csontok egészségéhez.

 

Folsavban gazdag
A körte különösen jó folátforrás, ami létfontosságú a sejtosztódáshoz és a DNS-szintézishez. Ezért várandós nőknek is gyakran javasolt a fogyasztása.

 

Antioxidáns védelem
A körte flavonoidokban és más antioxidáns vegyületekben gazdag, melyek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez és támogatják a szervezet természetes védekező rendszerét.

 

Hippoallergén gyümölcs
A körte az egyik legkevésbé allergizáló gyümölcs, ezért gyakran ajánlják csecsemők első gyümölcseként, illetve érzékeny emésztésűeknek is.

 

Hidratáló gyümölcs
A körte kb. 84–86%-ban vízből áll, így kiváló természetes „szomjoltó”, különösen nyáron.

 

Hogyan fogyasszuk a körtét?

Frissen, héjával együtt – így jutunk a legtöbb rosthoz és antioxidánshoz.

Gyümölcssalátában vagy turmixban – frissítő és vitaminban gazdag ételnek számít.

Sütve vagy kompótként – desszertként vagy húsételek mellé is kiváló.

Befőttként – hosszú távon is megőrizhetjük a körte finom ízét.

 

Régi gyógyászati használat
A népi gyógyászatban a körtét nemcsak frissen, hanem főzetként is alkalmazták lázcsillapításra és húgyúti problémák enyhítésére.

 

Érett / éretlen gyümölcs közötti különbség
Az éretlen körte sok keményítőt tartalmaz, amit az érés során a gyümölcs cukrokká (glükóz, fruktóz) alakít. Ezért a teljesen érett körte édesebb, könnyebben emészthető és a vitaminok is jobban hasznosulnak belőle.

 

Mit tehetünk, ha nem fogyasztunk elég körtét?

Előfordulhat, hogy nem mindig érhető el frissen, vagy valaki egyszerűen csak nem szereti a körtét. Ilyenkor gyógyszertári készítmények segíthetnek a legfontosabb tápanyagok pótlásában:

C-vitamin tabletták és pezsgőtabletták – az immunrendszer erősítésére.

Kálium- és magnéziumtartalmú készítmények – a szív és izmok egészségéhez.

Multivitamin készítmények K-vitaminnal – a csontok és véralvadás támogatására.

Rostkészítmények – az emésztés javítására, ha étrendünkben kevés a rost.

 

A körte tehát igazi szezonális szupergyümölcsnek számít: lédús, finom és rendkívül egészséges. Rendszeres fogyasztása támogatja az emésztést, erősíti az immunrendszert, hozzájárul a szív és a csontok egészségéhez. Ha pedig nem mindig fér bele az étrendünkbe a friss gyümölcs (vagy épp nem elérhető számunkra), akkor a PatikaPlus Gyógyszertárban kapható vitamin- és ásványianyag-készítmények biztosítják, hogy szervezetünk ne szenvedjen hiányt ezekben a fontos tápanyagokban.

 

(Temesvári / PatikaPlus)


Tetszett a cikk?
 

2025. szeptember 29.

Hasonló cikkek

Szezonális allergiák kezelése gyógyszer nélkül és patikai szerekkel

Az ősz sokak számára a meghitt hangulatot, a színes faleveleket és a hűvös reggeleket jelenti. Másoknak viszont az állandó tüsszögést, orrfolyást és könnyezést. Az őszi szezonális allergiák leggyakoribb kiváltói a parlagfű, üröm és más pollenek, valamint a nedves levelek között megjelenő penészgombák. Ezek nemcsak nappali kellemetlenséget, hanem nyugtalan éjszakákat és romló életminőséget is okozhatnak.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 29.

Körte – az ősz lédús vitaminforrása

A szeptember nemcsak a szilva és a szőlő hónapja, hanem ekkor érik be az egyik legkedveltebb, édes és zamatos gyümölcsünk, a körte is. Bár talán kevésbé látványos, mint a szőlő vagy a gránátalma, tápértéke és jótékony hatásai miatt viszont igazi kincsnek számít a mindennapi étrendben.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 29.

Őszi immunerősítés: gyógynövényes teák és természetes szereink

Az ősz beköszöntével egyre több időt töltünk zárt térben, a hőmérséklet ingadozik és a szervezetünket is jobban érik a fertőzések. Ez az időszak különösen megterheli az immunrendszert, ezért ilyenkor kiemelten fontos az egészséges táplálkozás, a pihenés és a természetes immunerősítés.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 29.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!