Citrom Minden téren hasznos Ez a gyümölcs is gazdag flavonoidokban, ezek az antioxidánsok védik a sejteket a szabad gyököktől. Az utóbbiak gyengítik a szervezetet, és érzékenyebbé teszik a fertőzésekre. A citrom szintén kiváló C-vitamin-forrás, és bővelkedik ún. limonoidokban. Ezek az antioxidánsok élénkítik az immunrendszert, javítják a májműködést (a máj a szervezet fő méregtelenítője).
Hogyan profitáljunk belőle a legjobban? • Nyomjuk ki a levét egy pohár vízbe, és locsoljuk meg vele a salátákat, egyéb ételeket (pl. halételt). Megőrizzük a C-vitamint benne, ha nem melegítjük italhoz hozzáadva sem.
Ajánlott mennyiség Egy kevés mindennap! legyen citrommal ízesítve a reggeli ital, a müzli, máskor a déli saláta vagy az esti zöldségtál…
Kurkuma (indiai sáfrány) Gyulladáscsökkentő fűszer A kurkuma hatóanyaga, a kurkumin szintén sejtvédő hatású: fokozza a sejt oxidatív stressz elleni véde kezését, és tompítja a szervezet válaszát agresszió esetén (gyulladáscsökkentő hatás). Gátolja a rákos sejtek szaporodását védi a bélrendszert, csökkenti az emésztési zavarok kockázatát, enyhíti a gyomor-bél hurutot.
Hogyan profitáljunk belőle a legjobban? • A kurkumin rosszul szívódik fel a béltraktusból, ezért a felszívódás elősegítése érdekében tanácsos zsíros étellel és fekete borssal társítani. (Utóbbi hatóanyaga, a piperin növeli a felszívódás hatékonyságát.)
Ajánlott mennyiség Őrölt formában egycsipetnyi naponta. szórjuk salátaöntetbe, szószokba, húsételekbe…
Forrás: Galenus
Tetszett a cikk?
2019. március 25.
Hasonló cikkek
Szezonális allergiák kezelése gyógyszer nélkül és patikai szerekkel
Az ősz sokak számára a meghitt hangulatot, a színes faleveleket és a hűvös reggeleket jelenti. Másoknak viszont az állandó tüsszögést, orrfolyást és könnyezést. Az őszi szezonális allergiák leggyakoribb kiváltói a parlagfű, üröm és más pollenek, valamint a nedves levelek között megjelenő penészgombák. Ezek nemcsak nappali kellemetlenséget, hanem nyugtalan éjszakákat és romló életminőséget is okozhatnak.
A szeptember nemcsak a szilva és a szőlő hónapja, hanem ekkor érik be az egyik legkedveltebb, édes és zamatos gyümölcsünk, a körte is. Bár talán kevésbé látványos, mint a szőlő vagy a gránátalma, tápértéke és jótékony hatásai miatt viszont igazi kincsnek számít a mindennapi étrendben.
Őszi immunerősítés: gyógynövényes teák és természetes szereink
Az ősz beköszöntével egyre több időt töltünk zárt térben, a hőmérséklet ingadozik és a szervezetünket is jobban érik a fertőzések. Ez az időszak különösen megterheli az immunrendszert, ezért ilyenkor kiemelten fontos az egészséges táplálkozás, a pihenés és a természetes immunerősítés.
Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.