„Az aszkorbinsav (C-vitamin) az élet alapjainál fejti ki hatását” – Mondta Szent-Györgyi Albert, e nélkülözhetetlen anyag felfedezője. Ezért a C-vitaminra folyamatosan, mindenkor szüksége van a szervezetnek. Természetesen vannak kiemelt időszakok és élethelyzetek, amikor magasabb mennyiségre van szükség.
A C-vitamin hatásai többek között
- Hozzájárul a kollagénképződéshez, ezáltal a bőr normál állapotához.
- Az immunrendszer működéséhez elengedhetetlen.
- Részt vesz a szervezet anyagcsere-folyamataiban.
- Hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.
- Segíti több enzim működését, a … felszívódását stb.
Az élelmiszerek mint C-vitamin-források
Szent-Györgyi a paprikából vonta ki a C-vitamint, de jelentős természetes vitaminforrás és -alapanyag még számos zöldség, a savanyú káposzta, a gyümölcsök közül a citromfélék, a kivi, a csipkebogyó. Ez utóbbiban a C-vitamin mellett vízben oldódó flavonoidok is vannak, amelyek kiegészítik az aszkorbinsav hatását, kedvezően hatnak a hajszálerekre, bizonyos mértékig gátolják a C-vitamin gyors lebontását.
Az emberi szervezet napi C-vitamin-szükséglete fokozódik megerőltető tevékenység, terhesség, szoptatás során, lázas állapotban, az immunrendszer erősítését kívánó hideg időszakban.
(Forrás: Galenus)
2018. augusztus 27.