Barion Pixel
  

Egészségesen és karcsúbban ribizlivel



 

A ribizli nemcsak nagyon finom – és tetszetős -, hanem élettani szempontból az egyik legértékesebb bogyós gyümölcsünk. Energia-tartalma alacsony, így a diétába is beilleszthető: 29 kcal/121 kJ. Fehérjetartalma csekély: 1,1 gramm. A benne levő zsír 0,5 gramm körüli.

 

Szénhidrátból 10-15 grammot tartalmaz, melyből 8 gramm körüli pektinszármazék. A pektin segít kiegyensúlyozottá tenni az emésztési folyamatokat. Ha kellő mennyiségű folyadékot viszünk be a szervezetünkbe, akkor hozzájárul az emésztőrendszerben rekedt salakanyagok kiürítéséhez.

 

Nagyon sok C-vitamint is tartalmaz: 100 grammban 30-40mg-ot! (Négyszer többet, mint a narancs!) – Ezért is ették régen skorbut ellen.

 

Van még benne jó sok B1-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin. A B1-vitamin elengedhetetlen az idegsejtek működésénél, javítja az anyagcsere-folyamatokat, a koncentrálóképességet, növeli az energiaszintet. A B2-vitamin a zsírsavak lebontásánál és a méregtelenítésnél lehet jó társunk. A B6-vitamin álmatlanság, premenstruációs tünetek enyhítésére jó, valamint szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére.

 

Magas az E-vitamin tartalma is. Az E-vitamint az immunrendszer erősítésére és szívbetegségek ellen hívhatjuk segítségül. Lassítja az öregedési folyamatot is, mivel sejtszinten fejti ki hatását.

 

 

A cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://www.fmc.hu/2019/06/22/egeszsegesen-es-karcsubban-ribizlivel/


Tetszett a cikk?
 

2019. június 23.

Hasonló cikkek

Szezonális allergiák kezelése gyógyszer nélkül és patikai szerekkel

Az ősz sokak számára a meghitt hangulatot, a színes faleveleket és a hűvös reggeleket jelenti. Másoknak viszont az állandó tüsszögést, orrfolyást és könnyezést. Az őszi szezonális allergiák leggyakoribb kiváltói a parlagfű, üröm és más pollenek, valamint a nedves levelek között megjelenő penészgombák. Ezek nemcsak nappali kellemetlenséget, hanem nyugtalan éjszakákat és romló életminőséget is okozhatnak.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 29.

Körte – az ősz lédús vitaminforrása

A szeptember nemcsak a szilva és a szőlő hónapja, hanem ekkor érik be az egyik legkedveltebb, édes és zamatos gyümölcsünk, a körte is. Bár talán kevésbé látványos, mint a szőlő vagy a gránátalma, tápértéke és jótékony hatásai miatt viszont igazi kincsnek számít a mindennapi étrendben.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 29.

Őszi immunerősítés: gyógynövényes teák és természetes szereink

Az ősz beköszöntével egyre több időt töltünk zárt térben, a hőmérséklet ingadozik és a szervezetünket is jobban érik a fertőzések. Ez az időszak különösen megterheli az immunrendszert, ezért ilyenkor kiemelten fontos az egészséges táplálkozás, a pihenés és a természetes immunerősítés.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2025. 09. 29.

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!