Miért válasszuk a nyers kakaóbabot a finomított helyett?
Mert a nyers változat négyszer magasabb antioxidáns tartalommal bír, mint a pörkölt. - És ötvenszer többet, mint a kékáfonya! – A vadon termő áfonyában 61 féle antioxidánst találhatunk, a kakaóbabban 621 félét!
A nyers, egész, szárított kakaóbab ORAC értéke 95.500/100g – ami jóval több, mint a goji bogyónak! (ORAC – az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére szolgál) A tört babnál ez az érték 62.100 /100g, a pörkölt kakaóporé pedig 26.000 /100g. A goji bogyó ORAC értéke: 25.300 /100g.
A nyers kakaóbab súlyának kb. 15 százalékát teszik ki a flavonoidok! Ebből adódik kiemelkedő immunerősítő hatása. A flavonoidok mellett olyan ásványi anyagokat is megtalálhatunk benne, mint a kálium, a réz, a vas, a cink, a magnézium, a foszfor, a kálcium, az A, B1, B2, B6, B12, D és E vitamin.
A magas magnézium-tartalom (500 mg/100 g) miatt bevethetjük fáradtság ellen is. A nyers kakaóbabban lévő teobromin energizáló hatású. A feniletilalamin pedig javítja az ember hangulatát azzal, hogy szerotoninná alakul át a testben. Ugyanígy a benne lévő dopamin is elősegíti a mentális egészségünket. Így antidepresszánsként is tekinthetünk rá.
A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:
https://fmc.hu/2020/12/15/erositsd-immunrendszered-nyers-kakaoval/
2020. december 15.