Barion Pixel

Mi is az a kéz, láb, száj betegség?

   Hírek      2023. február 16.

 

A kéz, láb, száj betegség az idei téli szezonban elterjedtebben fertőz, mint a korábbi években. Ez egy rendkívül fertőző vírusos betegség. Elsősorban kisgyermekeket érint, de felnőtteknél is előfordulhat. A betegségre jellemző a hirtelen fellépő láz, majd fájdalmas hólyagok vagy sebek a szájban, majd kiütések a kézfejen és a talpon. Az embereket fertőző enterovírusok miatt alakul ki a jellegzetes tünetekkel járó állapot. Lázzal és a test több pontján kialakuló hólyagokkal jár együtt.

A kéz láb, és száj betegségnek semmi köze a haszonállatokat érintő száj- és körömfájáshoz.

Enterovírusok egy csoportja okozza a kéz, láb, száj betegséget, leggyakrabban a Coxsackie-vírus A16-os típusa (CA16) vagy az Enterovírus 71 (EV71) felel érte. A vírus fertőzött személlyel való szoros érintkezés, szennyezett tárgyakkal való érintkezés, illetve a levegőn keresztül, köhögés vagy tüsszögés útján terjed.

 

A vírus terjedése: 

 

A kéz, láb, száj betegséget okozó vírusok többféle módon is fertőzhetnek:

 

Közvetlen érintkezéssel: A vírus emberről emberre terjedhet a fertőzött egyénnel való szoros érintkezés során, például ölelés vagy edények, törölközők, játékok megosztása során.

Fekáliával vagy orális úton: A vírus szennyezett felületeken, például fürdőszobai berendezési tárgyakon vagy pelenkázóasztalokon keresztül is terjedhet, majd a szennyezett felület érintése és nem megfelelő kézmosás után a szájon keresztül is bejuthat.

 

 

Légúti nyálcseppek: A vírus légúti nyálcseppecskéken keresztül is terjedhet, amelyek úgy jutnak ki a levegőbe, hogy egy fertőzött személy köhög vagy tüsszent.

Fontos a jó higiénia gyakorlása, például a gyakori kézmosás szappannal és vízzel, hogy megakadályozzuk a kéz, láb, száj betegség terjedését, és kerülni kell a vírusfertőzöttekkel való szoros érintkezést. Emellett érdemes a gyakran megérintett felületeket is fertőtleníteni.

 

A betegség tünetei:

 

  • Láz: A hirtelen fellépő magas láz gyakran a kéz, láb, száj betegség első tünete.

  • Torokfájás: Fájdalmas hólyagok vagy sebek alakulhatnak ki a szájban, a nyelven, az ínyen és a torokban.

  • Kiütések: A kiütések megjelenhetnek a kézfejen és a talpon, és átterjedhetnek a térdre, a könyökre is. A kiütést viszketés vagy égés kísérheti

  • Fáradtság: Sok kéz, láb, száj betegségben szenvedő személy fáradtságot vagy rossz közérzetet érez.

  • Étvágytalanság: A szájban lévő sebek megnehezíthetik az evést vagy az ivást.

 

A tünetek általában a vírussal való érintkezés után 3-7 nappal jelentkeznek, és akár 10 napig is fennállhatnak. Fontos, hogy orvoshoz fordulj, ha a tünetek továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak. Egyes súlyos esetekben a betegség komoly szövődményekhez, például agyhártyagyulladáshoz vagy agyvelőgyulladáshoz vezethet, amelyek életveszélyesek lehetnek.

 

A kéz, láb, száj betegség kezelése:

 

A tüneteket vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, hideg borogatással és a megfelelő higiénia betartásával lehet kezelni, hogy megakadályozzuk a vírus terjedését.

 

A következő intézkedések segíthetnek a tünetek enyhítésében:

 

Vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek: A vény nélkül kapható gyógyszerek, mint például az paracetamol vagy az ibuprofen, segíthetnek enyhíteni a lázat és a szájfájdalmat.

 

Hideg borogatás: A hideg borogatás a kiütésekre enyhítheti a viszketést és az égést.

A megfelelő higiénia betartása: A megfelelő higiénia, például a szappannal és vízzel való gyakori kézmosás segíthet megelőzni a vírus terjedését és a másodlagos fertőzéseket.

Nyugtató szájvíz: Sós oldatos szájvíz vagy szódabikarbóna öblítő használata segíthet enyhíteni a fájdalmát

Megfelelő hidratálás: A sok folyadék fogyasztása segíthet megnyugtatni a szájat és megelőzni a kiszáradást.

 

Várandós kismamák esetében a kéz, láb, száj betegség lefolyása enyhe, a magzatot többnyire semmilyen veszély nem fenyegeti. A terhes nőknek fel kell venniük a kapcsolatot háziorvosukkal, ha úgy gondolják, hogy kéz, láb, száj fertőzés esélye fennáll. Bár a szövődmények ritkán fordulnak elő, a beteg kórtörténete és az, hogy a beteg a terhesség melyik szakaszában van, befolyásolhatja a helyzetet. 

Ajánlott orvoshoz fordulni abban az esetben, ha magas lázat vagy súlyos tüneteket tapasztal a kismama. Ritka esetekben újszülött is megfertőződhet, ekkor orvosi ellátásra szorulnak mert a vírus okozhat májgyulladást, szívizom gyulladást vagy a központi idegrendszer gyulladását.

 

A kéz, láb, száj betegség szövődményei: 

 

A betegség egy-két héten belül magától megszűnik általában. A súlyos esetek azonban olyan szövődményekhez vezethetnek, mint például agyhártyagyulladás vagy agyvelőgyulladás, amelyek életveszélyesek lehetnek.

  • Kiszáradás

Egyes emberek, különösen a kisgyermekek, kiszáradhatnak, ha a fájdalmas szájsebek miatt nem tudnak elegendő folyadékot lenyelni. A szülők megelőzhetik a kiszáradást, ha gondoskodnak arról, hogy gyermekük elegendő folyadékot igyon.

  • Körmök elvesztése

Nagyon ritkán az emberek elveszíthetik a körmüket a kéz-, láb- és körömfájás után. A legtöbb kéz- és lábkörömvesztésről szóló jelentés gyermekeknél történt. Ezekben a jelentett esetekben a beteg általában néhány héten belül elvesztette a körmét a betegség után. A köröm általában magától nőtt vissza. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy kéz-, láb- és körömbetegség okozta volna a köröm elvesztését.

  • Vírusos (aszeptikus) meningitis

Bár nagyon ritka, néhány kéz-, láb- és körömfájásban szenvedő ember kap vírusos agyhártyagyulladást. Lázzal, fejfájással, nyak- vagy hátfájással jár, és a fertőzött személyt néhány napig kórházba kell helyezni.

  • Encephalitis vagy bénulás

 

Esetenként előfordulhat, hogy néhány kéz, láb és száj betegségben szenvedő ember agyvelőgyulladást kaphat (az agy akkut gyulladása) a betegséget okozó vírusok miatt.

Fontos, hogy orvoshoz forduljon, ha a tünetek továbbra is fennállnak vagy súlyosbodnak, egyes esetekben vírusellenes gyógyszerekre vagy antibiotikumokra lehet szükség a másodlagos fertőzések kezelésére.

 


Tetszett a cikk?
 

2023. február 16.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!