Barion Pixel

Miért érdemes a szezonális influenzát komolyan venni?

   Hírek      2023. március 16.

 

Az elmúlt néhány hétben egyre többen kapják el az influenzát. Nem meglepő, hogy az év bizonyos időszakaiban megnövekszik az influenzás megbetegedések száma. Leginkább télen, hűvös időben terjedő betegség, amit influenzavírusok okoznak. 

Erősen fertőző légúti megbetegedés, amelynek súlyossága betegenként eltérő lehet. Vannak akik egészen enyhe tüneteket tapasztalnak, de a vírus okozhat komoly megbetegedést és kórházi kezelésre is szorulhatnak a betegek Ha influenzaszerű tüneteket tapasztalsz magadon, fontos, hogy orvoshoz fordulj, és kövesd a tanácsait.

 

Milyen vírusok okozzák a közönséges influenzát?

 

A közönséges influenzát influenzavírusok okozzák. Az influenzavírusoknak négy fő típusa van: A, B, C és D. 

Az A és B típusú influenza felelős a legtöbb emberben előforduló szezonális influenzaért. Az influenza A vírusokat a vírus felszínén található két fehérje alapján további altípusokba sorolják. Az influenza B vírusok nincsenek altípusokba sorolva. 

 

Az influenza C vírusok légúti megbetegedést is okozhatnak, de általában csak enyhe tüneteket okoznak. Az influenza D vírusok elsősorban a szarvasmarhákat érintik, és nem ismert, hogy emberekben megbetegedést okoznak.

Az influenzavírusok évről évre változhatnak. Ezért szükséges a védőoltást minden évben változtatni, hogy megvédje az embereket a közelgő influenzaszezonban nagy valószínűséggel keringő törzsekkel szemben.

Az influenzavírusok idővel mutálódnak, vagy megváltoztatják genetikai felépítésüket. Ez olyan új vírustörzsek megjelenéséhez vezethet, amelyeket a korábbi vakcinák esetleg nem fedtek le. Ráadásul az influenzavírusok különböző törzsei keringhetnek a világ különböző részein, így előfordulhat, hogy az egyik régióban elterjedt törzsek nem egyeznek meg a másik régióban lévőkkel.

A változó influenzavírusokkal való lépéstartás érdekében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és más közegészségügyi szervezetek figyelemmel kísérik a vírus terjedését, és ajánlásokat fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy mely törzseket érdemes beépíteni az éves influenza elleni védőoltásba. Az influenza elleni védőoltás jellemzően a vírus három vagy négy törzsét tartalmazza, amelyek várhatóan a leggyakoribbak a közelgő influenzaszezonban.

Annak ellenére, hogy az influenza elleni védőoltás nem biztos, hogy 100%-ban hatékony az influenza megelőzésében, még mindig ez a legjobb módja annak, hogy csökkentse a megbetegedések és az influenza szövődményeinek kockázatát.

 

 

A szezonális influenza tünetei

 

Az influenza tünetei személyenként változhatnak, de jellemzően a következők lehetnek:

  • Láz, hidegrázás érzése

  • Köhögés

  • Torokfájás

  • Orrfolyás vagy orrdugulás

  • Izom- vagy testfájdalmak

  • Fejfájás

  • Fáradtság, kimerültség

 

Néhány embernél hányás és hasmenés is előfordulhat, bár ezek a tünetek gyakrabban fordulnak elő gyermekeknél, mint felnőtteknél.

Az influenza tünetei hirtelen jelentkezhetnek, és néhány naptól egy hétig vagy tovább tarthatnak, de nem ritka, hogy hosszabb a betegség. Néhány embernél szövődmények alakulhatnak ki az influenza következtében, például tüdőgyulladás, hörghurut vagy arcüreg- és fülfertőzések. Ezek a szövődmények súlyosak lehetnek, és orvosi ellátást igényelhetnek.

Fontos megjegyezni, hogy az influenza egyes tünetei hasonlóak más betegségekéhez, például a megfázáshoz, ezért néha nehéz lehet különbséget tenni.

 

Gyomor és bélproblémák

 

Az influenza kellemetlen tünete lehet a hasmenés, hányinger vagy hányás. Általában a gyomor-bélrendszeri tünetek gyakrabban fordulnak elő influenzás gyermekeknél, mint felnőtteknél. Ha hasmenést tapasztalsz az influenza egyéb tüneteivel együtt, fontos, hogy hidratált marad és pihenj. A vény nélkül kapható gyógyszereket fel lehet használni a hasmenés tüneteinek enyhítésére, de beszélj orvossal, ha a tünetek súlyosak, vagy ha kiszáradás veszélye fenyeget.

 

Fontos megjegyezni azt is, hogy a gyomor-bélrendszeri tüneteket más betegségek is okozhatják, ezért érdemes háziorvoshoz fordulni, ha tüneteket tapasztalsz, hogy meghatározza a kiváltó okot és a legjobb kezelési módot.

 

Mennyi ideig tart kigyógyulni az influenzából?

 

Az influenza okozta megbetegedés időtartama több tényezőtől függően változhat, beleértve a fertőzés súlyosságát, a fertőzött személy életkorát és egészségügyi állapotát.

Általában a szövődménymentes influenza esetén a tünetek körülbelül 5-7 napig jelentkezhetnek. Néhány ember azonban akár két hétig vagy tovább is tapasztalhat tüneteket. Az influenza tünetei lehetnek láz, köhögés, torokfájás, orrfolyás vagy orrdugulás, testfájdalmak, fejfájás, hidegrázás és fáradtság.

Pihenj és vigyázz magadra, amíg beteg vagy, és kerüld a másokkal való szoros érintkezést, hogy megakadályozd a vírus terjedését.

 

 

Mennyi ideig fertőző az influenzás beteg?

 

A szezonális influenzában szenvedő személy a tünetek megjelenése előtt 1 nappal és a megbetegedést követő 5-7 napig fertőző lehet. Ebben az időszakban könnyen megbetegíthetnek másokat is.

Egyes esetekben azonban még hosszabb ideig fertőzhet a beteg, különösen akkor, ha legyengült az immunrendszerük. Még akár akkor is fertőző lehet valaki, ha már nem érez tüneteket magán.

 

Influenzás betegek is tudnak óvintézkedéseket tenni, hogy másokra ne terjedjen át a vírus. Például maradjanak otthon a betegség időtartamában, takarják el szájukat köhögéskor vagy tüsszentéskor, gyakran mossanak kezet, és kerüljék a másokkal való szoros érintkezést. Kezelőorvosodtól is tanácsot tudsz kérni, hogyan védd meg a környezetedet.

 

 

Az influenza és a tüdőgyulladás

 

A tüdőgyulladás az influenza egyik súlyos szövődménye lehet. A tüdőgyulladás a tüdő fertőzése, amely köhögést, lázat, légszomjat, mellkasi fájdalmat és egyéb tüneteket okozhat. A tüdőgyulladás súlyos és akár életveszélyes is lehet, különösen idősebb felnőtteknél, kisgyermekeknél és krónikus betegségekben szenvedőknél. Az influenza gyengítheti az immunrendszert, ami megkönnyíti más fertőzések, köztük a tüdőgyulladás kialakulását.

A tüdőgyulladás vagy más influenza által okozott szövődmények kialakulásának csökkentése érdekében fontos, hogy orvoshoz fordulj ha súlyos tüneteket tapasztalsz magadon. Az influenza elleni védőoltás az influenza és szövődményeinek megelőzésében hasznos eszköz.

Ha tüdőgyulladást diagnosztizáltak nálad, akkor felírhatnak antibiotikumot, köhögés ellen gyógyszert, fájdalomcsillapítót, de a pihenésnek nagyon fontos szerepe van a gyógyulásban. Sokan hajlamosak nem komolyan venni megbetegedéseiket és folytatni a megterhelő, rohanó életvitelüket. Minden gyógyszert az utasításoknak megfelelően kell beszedni, még akkor is, ha a teljes kúra befejezése előtt jobban érzed magad.

Egyes esetekben a tüdőgyulladás légúti szövődményekhez, például hörghuruthoz vezethet. Noha a tüdőgyulladás maga nem okoz asztmát, ronthatja a meglévő asztmás tüneteket, vagy asztmás rohamot válthat ki.

 

Az influenza kezelése otthon

 

Bár az influenzaellen nincs gyógymód, vannak olyan lépések, amelyekkel a tünetek javulhatnak és elősegítheted a gyógyulást.

A sok pihenés kulcsfontosságú, hogy szervezet felépüljön az influenzából. Törekedj arra, hogy minden nap legalább 7-8 órát aludj és napközben lazíts ha fáradtnak vagy kimerültnek érzed magad.

 

A sok folyadék fogyasztása a láz, az izzadás és a légúti váladék miatt elvesztett folyadékok pótlásában segít. A víz, a tea, a leves és a sportitalok mind segíthetnek a hidratáltság megőrzésében.

A vény nélkül kapható gyógyszerek, például az paracetamol vagy az ibuprofen segíthetnek csökkenteni a lázat és enyhíteni a fájdalmat. Az orrsprayk, köhögéscsillapítók és köptetők is enyhítik a kellemetlen légúti tüneteket.

Vannak, akik úgy érzik, hogy az otthoni gyógymódok, például a gyömbér- és citromos tea fogyasztása segíthetnek enyhíteni az influenza tüneteit. A gyömbér természetes gyulladáscsökkentő, és segíthet enyhíteni az émelygést és a hányást, míg a citrom C-vitamint biztosít, és erősíti az immunrendszert. A méz a torokfájás csillapításában játszhat szerepet.

Az otthoni gyógymódok nem helyettesítik az orvosi kezelést. Ha influenzás vagy, és súlyos tüneteket tapasztalsz magadon, vagy magas a szövődmények kialakulásának kockázata, fordulj orvoshoz.

 

Így védd magad az influenzával szemben:

 

A legjobb módja annak, hogy megvédd magadat és szeretteidet az influenzával szemben az, ha minden évben felveszed az oltást. Az influenza elleni védőoltás jellemzően ősszel már kapható, és segíthet csökkenteni a betegség kialakulásának kockázatát vagy lefolyásának súlyosságát.

A magas kockázati csoportba tartozók védőoltását térítésmentesen biztosítják, ezek felvehetőek a háziorvosoknál, de bárki számára megvásárolhatóak gyógyszertárban vagy orvosi rendelvényre. 

A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek, a krónikus betegek, akik légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegségben szenvednek, a gyengébb immunrendszerű emberek, továbbá a várandós nők. Javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak is.

A gyakori, legalább 20 másodperces szappannal és vízzel történő kézmosás segíthet csökkenteni a kórokozók terjedését. Étkezés előtt, mosdó használata után, valamint közös használatú felületek érintése után feltétlenül mossunk kezet.

Ha nem férsz hozzá szappanhoz és vízhez, használj alkohol alapú kézfertőtlenítőt, hogy elpusztítsa a kezeden lévő baktériumokat és vírusokat..

Kerüld az arcod érintését. A szemek, az orr vagy a száj megérintése baktériumokat juttathat be a testbe.

Maszk viselése segíthet csökkenteni a kórokozók terjedését, ha mások közvetlen közelében tartózkodsz. Ügyelj arra, hogy a maszk eltakarja a szádat és az orrodat is.

Ha rosszul érzed magad, maradjon otthon, hogy ne terjedjen át másokra a betegség.

 


Tetszett a cikk?
 

2023. március 16.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!