Barion Pixel

Szabadulj meg nyárra a körömgombától!

   Hírek      2023. március 09.

 

Ahogy közeledik a meleg idő, úgy okozhat sokaknak dilemmát a makacs körömgomba, ami nem csak kellemetlen tünetekkel járhat, de esztétikai okokból is zavarhatja az érintett embereket. 

A körömgomba egy olyan kellemetlen gombás fertőzés, amely a lábujjak vagy az ujjak körmét érinti. Ez a körmök vékonyodását, törékenységét, elszíneződését és formájuk eltorzulását okozhatja. A körömgombát nem egyszerű kezelni, és gyakran okoz hosszabban tartó nehézséget az érintettnek. 

Nedves, meleg környezet miatt alakulhat ki, például cipőben vagy nyilvános helyeken is elkapható, medencéknél és zuhanyzókban. Azok az emberek, akiknek legyengült immunrendszerük van, bőrbetegségben szenvedtek, vagy akik gyakran és hosszan viselnek szűk cipőt, érzékenyebbek lehetnek a körömgomba fertőzésre. 

Kezelésére az orvos felírhat gombaellenes gyógyszereket, amelyeket közvetlenül az érintett körömre alkalmazhat, vagy szájon át alkalmazható. A megfelelő higiénia, a körmök szárazon tartása és levegőztetése, valamint a személyes tárgyak, például körömvágó olló megosztásának elkerülése segíthet megelőzni a körömgomba terjedését.

 

 

Milyen fajtájú gombák okozhatnak körömgombát?

 

A gombáknak több típusa is megfertőzheti a körmöket, de a leggyakoribbak a következők:

 

  • Dermatofiták: Ez a típusú gomba megfertőzi a körömágyat és a körmöt. Vastag, elszíneződött és törékeny körmökhöz vezethet.

  • Élesztőgombák: A Candida gomba fertőzése a leggyakoribb oka a körömgombának. Fehér vagy sárga foltok alakulnak ki a körmökön.

  • Nem dermatofitikus penészgombák: Ez a típusú gomba a köröm fehér vagy sárgás elszíneződését okozhatja, és gyakran társul a nedves környezetnek való ismételt expozícióhoz.

 

A pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében fontos orvoshoz fordulni, mivel a körömgombák egyes típusai eltérő kezelést igényelhetnek.

 

A körömgomba terjedése és megelőzése:

 

A körömgomba a fertőzött személlyel való közvetlen érintkezéskor vagy szennyezett felületekkel való érintkezés útján fertőzhet.

 

  • Személyes tárgyak megosztása: A körömgomba terjedhet akkor is, ha személyes tárgyakat, például törölközőt, körömvágó ollót vagy cipőt megoszt valakivel, aki fertőzött.

  • Mezítláb séta nyilvános helyen: A nyilvános helyeken, például uszodákban, zuhanyzókban vagy öltözőkben való mezítláb járás növelheti a körömgomba megfertőződésének kockázatát.

  • A köröm sérülése: A köröm sérülése növelheti a fertőzés kockázatát azáltal, hogy nyílást hoz létre a gombák számára a körmön.

  • Gyenge immunrendszer: A legyengült immunrendszerű emberek érzékenyebbek a gombás fertőzésekre, és nagyobb valószínűséggel alakul ki körömgomba.

 

A jó higiénia gyakorlása, a körmök tisztán és szárazon tartása, valamint a személyes tárgyak megosztásának elkerülése csökkenti a körömgomba terjedését. A szűk, rossz méretű cipők a láb izzadását okozhatják, ami miatt nőhet az esélye a körömgomba megtelepedésének. Azokon a helyeken, ahol mezítláb tartózkodunk vagy tartózkodnak többen, érdemes rendszeresen fertőtleníteni, például zuhanyzóban, fürdőszobában.

 

 

A körömgomba tünetei

 

A körömgomba tünetei eltérőek lehetnek, de néhány gyakori jelből könnyen felismerhető:

 

  • A körömgomba miatt a körmök megvastagodhatnak, törékennyé vagy egyenletlenné válhatnak.

  • A körmök elszíneződhetnek, sárgává, fehérré, barnává vagy feketévé válhatnak. 

  • A gombával fertőzött köröm kellemetlen szaggal járhat.

  • A fertőzött köröm eltorzulhat, vagy felemelkedhet a körömágyról.

  • Súlyos esetekben a köröm leszakadhat a körömágytól és leválhat.

 

Ha gyanítod hogy körömgombád van, fontos hogy orvoshoz fordulj a problémával. Egyes esetekben a körömgomba összetéveszthető más állapotokkal, például gombás bőrfertőzéssel vagy bakteriális fertőzéssel. Az orvos meg tudja határozni a kiváltó okot, és segít a kezelésében.

 

Mi történik, ha nem kezeled körömgombát?

 

Ha a körömgombát nem kezelik, tovább romolhat a körmök állapota. A gomba átterjedhet más körmökre vagy akár a bőrre is, további fertőzéseket okozva. A fertőzött köröm megvastagodhat, elszíneződhet és eltorzulhat, és előfordulhat, hogy a kezelés után sem tér vissza normális megjelenéséhez. A körömgomba súlyosabb esetei fájdalmasak és kényelmetlenséget okozhatnak, különösen cipő viselése vagy séta közben.

Minél tovább tart a fertőzés, annál nehezebb lehet kezelni, mivel a gomba mélyebbre terjedhet a körömágyban és a körömlemezben. Ha nem kezelik, a körömgomba növelheti más lábproblémák, például lábgomba vagy körömsérülés kialakulásának kockázatát is.

 

A körömgomba kezelése otthoni praktikákkal

 

A makacs körömgomba kezelése nem egyszerű feladat, de otthon is meg lehet próbálni a gyógyítását.

 

  • Vény nélkül kapható gombaellenes körömlakkokkal: Gombaellenes körömlakk felvitele segíthet, de a kezelés hosszú folyamat.

  • Ecet: A fertőzött körmök 1:1 arányú víz és ecet oldatába áztatása segíthet a gomba elpusztításában és megakadályozhatja annak terjedését.

  • Teafaolaj: A teafaolaj gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, és közvetlenül a fertőzött körmökön alkalmazható.

  • Oregánóolaj: Az oregánóolaj gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

 

Fontos szem előtt tartani, hogy ezek az otthoni megoldások nem mindenki számára hatékonyak, és egyesek nem megfelelőek az érzékeny bőrű emberek számára. Ha nem működnek, vagy ha a fertőzés súlyos, inkább fordulj orvoshoz.

 

 

Segíthet a lézer kezelés a körömgomba ellen?

 

A lézeres kezelés hatékony lehet a körömgomba kezelésében. A lézerterápia nagy intenzitású fénysugarat használ a gomba megcélzására és elpusztítására anélkül, hogy károsítaná a környező egészséges szöveteket.

A körömgomba lézeres kezelése viszonylag új eljárás, biztonságosnak és hatékonynak tekinthető. Sok esetben néhány hónapon belül javíthatja a fertőzött köröm megjelenését, és a gomba egy éven belül teljesen eltűnhet.

A körömgomba elleni lézeres kezelés hatékonysága azonban a fertőzés súlyosságától is függhet. Több lézeres kezelésre lehet gyógyuláshoz.

 

Gyógyszerek körömgomba ellen

 

Krémek és kenőcsök közvetlenül alkalmazhatók a fertőzés kezelésére bőrön vagy nyálkahártyán, viszont a köröm gombásodását nem szüntetik meg, mert nem hatolnak be a körömbe. A gombás fertőzés súlyosságától függően vény nélkül vagy vényre is beszerezhetők. A köröm környékén a bőrt gyógyíthatják.

Szájon át bevehető gombaellenes gyógyszert például terbinafint vagy itrakonazolt, orvos írhat fel körömgomba kezelésére. Ezek a gyógyszerek úgy fejtik ki hatásukat, hogy belülről kifelé pusztítják el a gombát. 

Súlyos vagy visszatérő fertőzések esetében írják fel, mert a kezelés ideje hosszú és sok mellékhatással járhat. Fontos a kezelőorvossal a kapcsolatot tartani ilyen gyógyszer szedésekor, mert a májat is károsíthatja és más gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet.

Bizonyos esetekben a legjobb eredmény elérése érdekében a kezelőorvos mindkét módszert kombinálhatja.

Gombaellenes szerek alkalmazásakor fontos betartani az orvos vagy a gyógyszerész utasításait, és a teljes kúrát befejezni, még akkor is, ha a fertőzés tünetei enyhülni látszanak. A kezelés idő előtti leállítása a fertőzés kiújulásához vezethet.

Egyes esetekben a gombaellenes gyógyszerek mellékhatásokat okozhatnak, például gyomorpanaszokat, fejfájást vagy bőrirritációt. Ha bármilyen mellékhatást tapasztalsz, fordulj orvosodhoz vagy gyógyszerészedhez tanácsért.

 

Vannak olyan körömlakkok, amelyek segíthetnek a körömgomba kezelésében?

 

Egyes vény nélkül kapható és vényköteles körömlakkok gombaellenes szereket tartalmaznak. Ilyen hatóanyagok például az amolorfin és a terbinafin.

 

A gombaellenes körömlakkoknak két fajtája van:

 

  • Naponta használni kell folyamatosan és nem kell reszelni a köröm felületét.

  • Hetente kell lakkozni a körmöket és reszelni is kell a felszínüket. 

 

A kezelés hosszú ideig tart, 6-9 hónap is lehet, mire egészségesek lesznek újra a körmök. Hogy megelőzzük a fertőzés rosszabbodását és terjedését, érdemes felkeresni már két gombás körömmel is bőrgyógyászt, hogy szájon át bevehető gyógyszert írhasson fel.

A naponta használható gyógyszeres körömlakkra akár színes lakkokat is kenhetünk, hogy elrejtsük a problémát. Viszont ezt minden nap újra kell kenni, így a színeset is le kell mosni este és újra felkenni, miután a gyógyszereset használtuk. 

 

Mennyi időbe telik a körömgomba meggyógyítása?

 

Minél súlyosabb a fertőzés, annál hosszabb ideig tart a körömgomba megszüntetése. Hosszú hónapokba is telhet, mire visszakapjuk egészséges körmeinket.

A gombaellenes gyógyszerekkel és akár a lézeres kezeléssel is sajnos nagy az esélye annak, hogy a teljes gyógyulás hosszú hónapok vagy akár egy év után következik be. A kellemetlen tüneteket viszont hatékonyan csökkentik. A kezelést mindenképp folytatni kell a gyógyszerész vagy a kezelőorvos javaslatát követve. A kezelés idő előtti leállítása a fertőzés kiújulásához vezethet.

Ha a fertőzött köröm vastag és törékeny, hosszabb ideig tarthat, amíg a gombaellenes gyógyszer behatol a körömbe és eléri a gombát.

Az olyan betegeknél, akik alapbetegségben szenvednek, például cukorbetegek vagy legyengült az immunrendszerük, hosszabb ideig tarthat a felépülés.

Szintén fontos a jó körömhigiénia gyakorlása, és annak elkerülése, hogy a fertőzés átterjedjen a test más részeire vagy más emberekre. Ez segíthet megelőzni az újbóli fertőzést és elősegíti az egészséges körömnövekedést.

 


Tetszett a cikk?
 

2023. március 09.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!