Barion Pixel

A fényvédők használata, és fontossága egész évben: Télen is süt a nap

   Hírek      2023. január 12.

Ma már egyre elterjedtebben használják a mindennapokban, aminek jelentős oka van, a fényvédők használata számos pozitív hatással jár együtt. Segítenek lassítani a ráncok, a sötét foltok kialakulását, a bőr megereszkedését és a bőr különböző fajtájú rákos elváltozásaitól is óvnak.  Számtalan lehetőség közül választhatunk, a fényvédők lehetnek krémek, zselék, spray-k és habok formájában is forgalomba hozva.

A Föld légkörének ózonrétege képes elnyelni egyes ultraibolya sugárzásokat, ezért is hasznos számunkra és védelme ezért is kiemelt fontosságú. Az ózonpajzs jelenlegi vastagságából és lassú javulásából az is adódik, hogy érdemes beruházni fényvédőkre egészségünk érdekében.



Ezért fontos a fényvédő használata

A bőr öregedéséért tanulmányok alapján 80%-ban a napsugarak felelősek. A mai modern fényvédőket gyártó cégek arra törekednek, hogy a lehető legkevesebb kompromisszumot kötve használhassuk őket. Nagyon sokan csak nyaralás és közvetlen napozás alkalmával fordítanak figyelmet a bőrük védelmére, de hibás a gondolat, hogy csak ezekben az esetekben indokolt a fényvédők használata. Az év összes napján érdemes gondoskodnunk a szervezetünk első védelmi vonaláról. Erre a legtökéletesebb eszköz a fényvédők mindennapi használata.
A megfelelő fényvédők rendszeres használata nem csak a bőrünk korai öregedésétől véd meg minket az UV-sugarak káros hatásainak minimalizálásával, hanem csökkenti a melanóma és a bőr laphámsejtes karcinóma kialakulásának esélyét.


A leégés valódi ára

Joggal lehetne azt hinni, hogy egy leégés káros hatásai elmúlnak, amint a bőrpír elhalványul, a bőr meggyógyul, de ez nem így van. Az ultraibolya sugarak mélyen behatolnak a bőr rétegeibe, ahol a sejtek károsodhatnak, sőt el is pusztulhatnak. A leégés a bőr reakciója a nap ultraibolya sugárzására. Láthatod a napfényt vagy érezheted a hőt, de nem látod vagy érzed az UV-sugárzást. A leégés tulajdonképpen a bőr sugárzás által okozott égési sérülése. A leégés hosszú távú hatásai nemcsak ráncokat hagynak maguk után, hanem a bőrrák kockázatát is növelik.

A fényvédők használata mellett sem érdemes aggódnunk a testünk D-vitamin termelése miatt, mert azt táplálékkal is be tudjuk vinni a szervezetünkbe és a legtöbb ember nem használja annyira tökéletesen a naptejeket, hogy azok megakadályozzák teljesen a D-vitamin termelődését.


Hogyan válasszunk fényvédőt

A fényvédők két külön csoportba sorolhatóak az alapján, hogy milyen technológiával szűrnek:

1.Kémiai fényvédők (organikus fényvédőnek is hívják)
- Régebbi, jól bevált szűrők (például: octinoxate, octocrylene, octisalate, dioxybenzone, avobenzone, cinoxate, homosalate)
- Modern szűrők (például: ethylhexyl triazone, diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate, bemotrizinol, bisoctrizole, tris-biphenyl triazine)

2.Fizikai fényvédők (nevezik még inorganikus vagy ásványi fényvédőknek is őket)
- Cink-oxid
- Titánium-dioxid

A fényvédők hatásmechanizmusa a népszerű tévhit alapján nem az, hogy elnyelik a sugarakat, hanem átalakítják azt hővé. A fizikai fényvédők nem csak hővé alakítják őket, de szétszórják is.

Nehéz lenne felsorolni a kémiai fényvédőkben található szűrőket, mert ma már rengeteg ilyen anyagot alkalmaznak a krémekben. Érdemes a kedvenc naptejünk összetevőit egyenként kikeresni az összetevő listából, ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy mivel véd minket.
Nagyrészt úgy működnek ezek a krémek, hogy elnyelik a sugarakat és hővé alakítják őket, mindezek mellett a fizikai szűrők a sugarak egy részét még vissza is verik.

A fizikai szűrőket tartalmazó fényvédők általában jobban ajánlottak érzékeny bőrű embereknek, gyermekeknek, illetve egy éves kor alatt csak ezt szabad használni a babákon. Stabilabbak, UV-sugárzás hatására nem bomlanak olyan gyorsan, mint egyes kémiai szűrők. Nagy hátrányuk viszont esztétikai szempontból, hogy egy fényes, néha fehéres réteget hagynak maguk után és nem lehet őket nyomtalanul a bőrbe masszírozni.

A kémiai fényvédők hatalmas előnye, hogy az összetételük megengedi a gyártóknak, hogy könnyedebb krémeket fejlesszenek ki, így, ha jól választunk, szinte észre se vesszük, hogy naptejet kentünk a bőrünkre. Ez kifejezetten hasznos, ha szeretnénk a kozmetikumot a mindennapi életünk részévé tenni. Sajnos az érzékenyebb bőrű embereknek nem mindig nyújtanak megoldást, mert irritációt okozhatnak, de érdemes kipróbálni a fizikai fényvédőket is, mert belőlük is vannak könnyen eldolgozható textúrájú naptejek, sprayk. Vannak színezett fényvédők is, amik nem hagynak fehéres réteget maguk után, a bőr összképét viszont javítják.

A régebbi típusú kémiai szűrők hátránya, hogy érzékeny bőrűeknél enyhébb allergiás reakciót okozhatnak és instabilabbak, gyorsabban lebomlanak a sugarak hatására. Szerencsére a modern szűrők esetében ezek már nem okozhatnak olyan mértékben gondot, mint elődjeik.


Környezetvédelem és élővizeink védelme:


Sajnos a fényvédők összetevőinek egy része bizonyítottan károsítja vizek élővilágát, de a különböző anyagokat folyamatosan vizsgálják kutatók, hogy tiszta képet kapjunk a környezetre gyakorolt hatásaikról. Bizonyos fényvédők a vízben ultraibolya fény hatására fokozhatják a hidrogén-peroxid termelődését, ami károsítja a planktonokat. Egyes tanulmányok pedig azt sugallják, hogy a fényvédő krémek a vírusok mennyiségének növekedését okozzák a tengervízben, ami a tengeri környezet romló állapotához vezet.
A fényvédőket szinte mind nem újrahasznosítható műanyag csomagolásban tudjuk megvásárolni. Ökológiai lábnyomunkat csökkenthetjük azzal, hogy nagy kiszerelésben vesszük ezeket a termékeket és családtagjainkkal közösen használjuk őket. Folyamatos kutatások zajlanak azzal kapcsolatban, hogy mi a legjobb megoldás számunkra és a környezetünk számára is.


A saját érdekedben figyelj erre:


Sok fényvédő van, ami nem nyújt védelmet az UV-A sugarakkal szemben, ez mégis fontos lenne a bőrrák megelőzéséhez, ezért érdemes inkább a széles spektrumú fényvédőket keresni
gyógyszertárakban, ahol nagy figyelmet fordítanak a kiváló minőségre és tanácsadásra. Kicsit nehezebb dolga lehet azoknak, akik egyedül próbálják megtalálni a drogériákban vagy online vásárlás során a számukra tökéletes védelmet.


Hogyan használjuk helyesen a fényvédőket?


A naptejeken található szám és a mögötte álló SPF (Sun Protection Factor) rövidítés jelentése az, hogy a fényvédő mennyire védi a bőrt a leégés ellen. Ez nem azt jelzi, hogy mennyi ideig tartózkodhatsz a napon, hanem azt, hogy mennyi ideig tart, míg a barnítatlan bőr elkezd sérülni, kipirosodni a felvitt fényvédő mellett, összehasonlítva azzal, hogy mennyi idő alatt kezd kipirosodni anélkül.

Mindig érdemes figyelmesen elolvasni a fényvédők használati utasítását, mert főleg a kémiai fényvédők között sok olyan termék található, amit nem szabad szem- és szájkörnyéken használni. Ezeknek a területeknek a védelmére így is van lehetőségünk, a piacon több ajakápoló is található, ami magas SPF értékkel rendelkezik és a szemeink környékére is találhatunk kifejezetten az érzékeny területre fejlesztett terméket. A szemkörnyékünket és szemeinket védhetjük még napszemüveggel a káros sugarak ellen.

A naptej felkenése után nagyjából húsz perccel fejti ki a hatását, ezért érdemes napozás vagy a szabadba kilépés előtt gondoskodni róla. A termékeken jelzett SPF eléréséhez tudni kell azt is, mekkora mennyiségben alkalmazzuk a fényvédőket. A teljes testen el kell oszlatni nagyjából egy felespohárba férő mennyiséget, pontosabban 28 grammot, ha az arcra kerül a fényvédő, akkor pedig fel kell vinni egy ötforintos méretével egyező adagot, 1.2 grammot. Ezek a mennyiségek függenek attól is, hogy milyen sűrű a krém. A kisebb sűrűségűből többet ajánlott használni.

Sokan csak naponta egyszer használják a fényvédőjüket, de hivatalosan két óránként ajánlott újra kenni, ugyanis a naptejek hatásfoka csökken az idő múlásával, lebomlanak a kémiai anyagok a bőrben.


Télen is kell fényvédőt használni?

Nem szabad spórolni fényvédővel télen és felhős időben se! Sőt, ezeknek a termékeknek a használata még akkor is ajánlott, ha bent tartózkodunk. A káros UV-sugarak egész évben, minden nap jelen vannak. A felhőzet és az ablakok csak nagyon elenyésző mennyiségüket szűrik. Az UV-B a nyári hónapokban van jelen magasabb mennyiségben, míg az UV-A sugárzás egész évben jelentős.

Ha belegondolunk, az arcbőr, a nyak és a kézfej folyamatos napsugárzásnak van kitéve egész életünk során, ezért nem szabad elhanyagolnunk. Ma már sok, kényelmesen használható fényvédő van forgalomban különböző típusú arcbőrre. Vízhiányos vagy zsíros bőr sem jelenthet akadályt a modern fényvédőknek! Több termék nyújt széleskörű megoldást általános problémákra, mint például a száraz arcbőrre. Patikákban szakértő segítséget és tanácsot lehet kérni a könnyebb választás érdekében.



Hogyan fokozhatjuk a fényvédő hatását?

A fényvédők hatását lehet még fokozni azzal, hogy C-vitaminos szérummal együtt használjuk. A C-vitamin egy vízben oldódó antioxidáns, ami hatékonyan tud a bőrt károsító szabadgyökök ellen fellépni és nagyjából megduplázza a védelmét, ha a naptej előtt visszük fel. A pigmentfoltok elleni küzdelemben is kimagasló segítséget nyújt és érzékeny, száraz bőrű emberek is nyugodtan használhatják.


Tetszett a cikk?
 

2023. január 12.

Hasonló cikkek

Sportolás az új évben – A motiváció fenntartása és a mozgást támogató termékek

Az új év egy izgalmas időszak, amikor számos ember állít maga elé kihívásokat és célokat. Ahogy halad az idő sokan elveszítik a friss kezdetkor érzett motivációjukat és különböző okokból feladják a kitűzött céljaikat.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Meg lehet szabadulni a gyomorégéstől és a kellemetlen fájdalomtól

A gyomorégés mindennapi probléma lehet sok ember életében. Világszerte az emberek körülbelül 20%-a tapasztal gyomorégést hetente legalább egyszer. Több kutatás is arra utal, hogy a gyomorégés és a reflux betegség gyakoribb lehet az olyan fejlett országokban, ahol a nyugati típusú étrend, a stressz és az elhízás is gyakoribb jelenség.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 03. 14.

Itt az idő fogorvoshoz menni! Nem szabad játszani a fogsorunk egészségével

A rendszeres fogorvosi ellátás nemcsak a fogsorunk épségének megőrzésében, hanem általános egészségünk fenntartásában is szerepet játszik, mégis sokan hajlamosak elhalasztani.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 02. 19.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!