Barion Pixel

Cukorbetegség várandósság alatt és amit tudni érdemes róla

   Hírek      2024. május 13.

A terhességi cukorbetegség lényegében a kismama szervezetének azon hiányosságát jelenti, hogy megfelelő mennyiségű inzulint termeljen és használjon fel. Általában a várandósság második felében alakul ki, és azután múlik el, hogy a baba megszületett. 

Az inzulin egy hormon, amely segít a sejteknek a glükózt energiává alakítani. A terhesség során a női test hormonális egyensúlya megváltozik, és ez befolyásolja az inzulin hatékonyságát. A vér glükózszintje emelkedhet, és kockázatot jelenthet mind az anya, mind a baba számára. Ha a cukorbetegséget nem kezelik megfelelően, nőhet az esélye a magas vérnyomásnak, a terhességi toxémia kialakulásának, a koraszülésnek, vagy a túlsúlynak.

 

 

Terhességi cukorbetegség tünetei

 

A terhességi cukorbetegség tünetei sokaknál enyhék és általában kevésbé feltűnőek, mint a 2-es típusú cukorbetegségnél, azonban vannak jelek, amelyekre érdemes figyelmet fordítani.

 

  • Gyakori vizelési inger és nagyobb mennyiségű vizeletürítés

  • Szomjúságérzés és szájszárazság

  • Fáradtság, kimerültség

  • Fokozott éhségérzet, különösen éjszaka

  • Látászavarok

  • Emelkedett vércukorszint a vérvizsgálatokon

 

A terhességi cukorbetegség általában rutin vérvizsgálat során derül ki. Az orvosok a várandósság 24. és 28. hetében javasolják a glükóz terheléses vizsgálatot, ami segít felismerni a magas vércukorszintet. Ha valaki úgy érzi, hogy a tünetek közül bármelyik igaz rá, fontos orvossal konzultálni.

 

A terhességi cukorbetegség kockázatai

 

A terhesség alatt kialakult cukorbetegség kezelése és figyelemmel kísérése fontos mind az anya, mind a baba egészsége szempontjából. Ha nem kezelik megfelelően, a növelheti a következő állapotok kialakulásának lehetőségét:

 

  • Magas vérnyomás, preeklampszia: Ez az állapot veszélyeztetheti mind az anya, mind a baba egészségét és életét.

  • Nagyobb esély a koraszülésre: A magas vércukorszint káros hatással lehet a magzat tüdejére, koraszülést okozhat. Emellett a csecsemőnek légzési nehézségei lehetnek a születése után.

  • Túlsúlyos csecsemő: Ha az anya vércukorszintje magas, a baba szervezete is több cukrot tárolhat, ami túlsúlyhoz vezet. Nehezebbé válhat a szülés és növekedhet a császármetszés esélye is.

  • Kettes típusú cukorbetegség: A terhességi cukorbetegség növeli az esélyt arra, hogy az anyánál később kettes típusú cukorbetegség alakuljon ki.

 

 

A terhességi cukorbetegség kialakulásának okai

 

A várandósság során az anya testében növekszik néhány hormon mennyisége, például az ösztrogéné és a progeszteroné. Ezek a hormonok csökkentik az inzulin hatékonyságát, azaz nehezebbé teszik a sejtek számára, hogy felhasználják a glükózt. Emellett a terhesség folyamán a méhlepény is termel olyan hormonokat, amelyek negatív  hatást gyakorolnak az inzulinra, tovább nehezítve a megfelelő működését. 

A vér glükózszintje emelkedhet, és kialakulhat a terhességi cukorbetegség. Minden nőnek növekszik a vércukorszintje terhesség alatt, de csak bizonyos esetekben alakul ki.

 

Kockázati tényezők

 

Az alábbi a tényezők növelhetik annak az esélyét, hogy a várandósság alatt kialakuljon a cukorbetegség. Nem jelent feltétlenül kockázatot az összes kismama számára, de rendszeres figyelmet és kezelést igényel hogy minimalizálják a kockázatokat.

 

  • Elhízás vagy túlsúly

  • Korábbi terhességi cukorbetegség vagy nagyobb súlyú baba születése

  • Magas vérnyomás

  • Családi anamnézisben előfordult cukorbetegség

  • PCOS (policisztás petefészek szindróma)

  • Idősebb életkor a terhesség alatt

 

Terhességi cukorbetegség kezelése

 

Az egyik legfontosabb lépés a terhességi cukorbetegség kezelésében az étrend és az életmód megváltoztatása. Egy olyan étrend, ami alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat tartalmaz, segíthet stabilizálni a vércukorszintet. Fontos a rendszeres testmozgás is, amennyiben az orvos engedi.

Sok esetben az életmódváltás elegendő lehet, de vannak esetek amikor inzulinkezelésre is szükség van. Az orvos rendszeres ellenőrzéseket fog javasolni a várandósság ideje alatt, hogy nyomon kövesse a vércukorszintet és szükség esetén módosítsa a kezelést.

 

 

Mi a helyzet a szülés után?

 

A cukorbetegség diagnózisa első reakcióként sok aggodalmat okozhat, de odafigyeléssel sikeresen kezelhető. Általában a cukorbetegség tünetei és hatásai eltűnnek a szülést követően, az anya vércukorszintje visszatér a normális szintre. Azonban fontos, hogy a kismama folytassa az egészséges életmódot a szülés után is, és rendszeres ellenőrzéseken vegyen részt az orvosánál.

 


Tetszett a cikk?
 

2024. május 13.

Hasonló cikkek

Frissesség egész napra - Hatékony izzadásgátlók és természetes praktikák a nyári meleg ellen

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 06. 12.

Biztonságos napozás – Te is használni tervezed a lejárt naptejet?

A nyári időszakban sok háztartásban előkerül a korábbi években használt fényvédő, hogy újra jó szolgálatot tegyen nyaralás ideje alatt. A szavatossági idő viszont nem csak egy véletlenszerű dátum a flakon alján, érdemes ellenőrizni, és azt is, hogy a termék felbontási idő után mennyi ideig használható. Ezek az információk segítenek, hogy a termék biztonságos maradjon számunkra és családunk számára.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 06. 12.

Kisgyermekek védelme az RSV fertőzéssel szemben

Az RSV, vagyis a Respiratory Syncytial Virus, egy légutakat érintő vírus, ami a hideg hónapokban gyakrabban fertőz. Leginkább kisgyermekekre és csecsemőkre nézve veszélyes, mert légzőrendszerük fejlődésben van és érzékenyebbek.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2024. 05. 13.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!