Hogyan oldjuk meg a nyári baleseteket?

         2020. augusztus 30.

 

 

Homokszem vagy idegentest a szemben

 

MIT TEGYEK?


Kiöblítem a szememet szemcseppel vagy védő és nyugtató fiziológiás szérummal, ha ezek nincsenek kéznél, tiszta vízzel. A szembe juttatott folyadék adja a legnagyobb esélyt a homokszem (vagy más idegen test) eltávolítására anélkül, hogy irritálnánk a szemet vagy megsértenénk a szaruhártyát. De ha ez mégsem sikerül, és 30 percnél hosszabb ideig irritációt érzünk, forduljunk orvoshoz. Egy kisebb beavatkozás válhat szükségessé az idegen részecske eltávolításához. Ha üvegszemcse vagy fémpor kerül a szembe, ne próbálkozzunk semmilyen „házi” módszerrel, hanem minden esetben keressünk orvost a közelben.

 

„Napszúrás” a szemben

 

MIT TEGYEK?


Ha kontaktlencsét használok, leveszem, és fertőtlenítő szemcseppet használok, majd pihentetem a szemem. Hideg vizes borogatást teszek a szememre, hogy védjem a fénytől. Megfelelő védettséget biztosító napszemüveg használata nélkül a víztükör vagy a strand homokja a fényvisszaverődés következtében szemgyulladást válthat kiAz ilyen helyeken való tartózkodás során előfordulhat, hogy néhány óra múlva a szem fájni kezd, könnyezik, zavarja a fény. Ha pihentetjük a szemet, óvjuk az erős fénytől és borogatjuk, mintegy 48 órán belül következmények nélkül múlik a baj, nem szükséges orvoshoz fordulni.

 

Hal fogyasztása közben a szálka megakad a torkon

 

MIT TEGYEK?


Kenyérbelet eszem, hogy „levigye” a szálkát. Egy szálka apró sérülést okozhat, de nem blokkolja le a légutakat. Ha azonban a kenyérbél fogyasztása és a köhögés nem segít, orvost kell hívni.

 

„Lenyeltem egy darazsat”

 

MIT TEGYEK?


Hívom a sürgősségi ellátást, és addig jégkockát szopogatok. Ha nem csípett meg, nem súlyos a dolog – semmit nem kell tenni. Bármikor megtörténhet, de nyáron, a természetben járva gyakoribb az ilyen baleset. Ha egy darázs megcsípte a torkunkat, ödéma tömítheti el a légutakat – még ha nem is vagyunk allergiásak a darázscsípésre –, ezért nagyon veszélyes lehet, orvost kell hívni. A jégkocka szopogatása lassítja a véráramlást, és így a helyi gyulladás kialakulását, míg megérkezik az orvosi segítség. Ha azonban úgy nyeljük le a darazsat, hogy valójában nem csípte meg a torkunkat, nincs teendő, csak várjuk meg, míg távozik onnan. De ha allergiásak vagyunk a darázscsípésre, mindenképp orvoshoz kell fordulnunk.

 

(Forrás: Galenus)


Tetszett a cikk?
 

2020. augusztus 30.

Hasonló cikkek

Mi az a primitív reflexmaradvány és hogyan hat a gyerekek fejlődésére?

Mit jelent az, hogy primitív reflexmaradvány? Mi történik akkor, ha e reflexek időn túl megmaradnak? Hogyan lehet felül írni a primitív reflexmaradványokat? Kiderül az alábbi cikkből!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2022. 08. 18.

Kóstold meg a pitypangot, ha gyógyulni szeretnél!

A híres botanikus, Nicholas Culpepper szerint a gyermekláncfűvel minden testi baj orvosolható. A japánok szerint bármely ráktípus kezelhető e bájos növénnyel. – Mi ebből az igazság? Olvass tovább, s megtudod!

TOVÁBB A CIKKHEZ
2022. 08. 15.

Rászoruló gyerekek táboroztatásában segített a PatikaPlus

A PatikaPlus Gyógyszertárak idén is hozzájárult a rászoruló családokban élő gyermekek táboroztatásához Székesfehérváron.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2022. 08. 04.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!