Így ismerheted fel a skarlát betegség tüneteit

   Hírek      2023. május 30.

 

A skarlát betegség (régebbi elnevezése vörheny), egy fertőző betegség, amelyet az A csoportba tartozó Streptococcus pyogenes baktérium okoz.

Általában gyermekek körében fordul elő, de felnőtteket is érint. A baktérium fertőzése orr- és torokváladék által történik, például köhögés, tüsszentés vagy közvetlen érintkezés révén. A betegség tünetei közé tartozik a magas láz, torokfájdalom, nyelv és torok vörössége, valamint a testen megjelenő kiütések.

A skarlát időben történő diagnosztizálása és kezelése rendkívül fontos. A legtöbb esetben antibiotikumokat, például penicillint vagy más hasonló hatású gyógyszereket írnak fel a kezelésére. Az antibiotikumok segítenek elpusztítani a baktériumokat, csökkentik a betegség súlyosságát és csökkentik a szövődmények kialakulásának kockázatát.

 

Mennyi a skarlát lappangási ideje? Mennyi idő a betegség lefolyása?

 

A skarlát lappangási ideje általában 2-5 nap, de ez változhat az egyén és a fertőzés jellemzői alapján. 

 

A betegség lefolyása általában két fő szakaszból áll:

 

Az első szakasz a betegség kezdete, amikor megjelennek a tünetek. Ide tartozik a magas láz, a torokfájdalom, a vörös kiütések és egyéb tünetek, mint például a hányinger vagy fejfájás. Ez a szakasz körülbelül egy hétig tart.

A második szakasz általában 1-2 héten belül jelentkezik. Ebben a szakaszban a bőrön lévő pirosas kiütések elkezdenek hámlani és lehullani. A bőrön lévő pirosas foltok és kiütések elhalványulnak, és a felső rétegeik leválnak. A hámlás kis, vékony pikkelyek formájában történik és viszketéssel járhat.

 

 

Ami a skarlát betegség szezonális előfordulását illeti, gyakrabban fordul elő télen és kora tavasszal. Az ilyen típusú légzőszervi fertőzések, beleértve a skarlát betegséget is, általában hidegebb időjárással és közelebb kontaktussal járó helyzetekben terjednek könnyebben. A hideg időjárás miatt többen tartózkodnak zárt helyeken és nagyobb közösségekben, ami gyorsítja a fertőzés terjedését.

 

A skarlát betegség jellemző tünetei a következők:

 

 • Magas láz: Az egyik legjellemzőbb tünet a hirtelen kialakuló magas láz, általában 38,3 Celsius fok fölött. A láz több napig is tarthat.

 • Torokfájdalom: A betegség kezdeti szakaszában a torokban fájdalom és irritáció tapasztalható. A torok vörös és duzzadt lehet, és nehezített lehet a nyelés.

 • Vörös kiütések: A skarlát betegség jellegzetes tünete a kiütés. Kezdetben a test felső részén, például a mellkason és a hason jelennek meg, majd kiterjedhetnek a többi testrészre, végtagokra és akár az arcra is.

 • Nyelv és torok megjelenése: A betegség során a nyelv és a torok jellegzetesen megváltozhat a betegség idejére. A nyelv lehet piros és enyhén duzzadt, míg a torok hátsó részén gyakran megfigyelhetők apró, fehér vagy sárgás foltnak tűnő elváltozások.

 • Egyéb tünetek: A skarlát betegség során gyakran előfordulhat fejfájás, hányinger, hányás, hasi fájdalom, étvágytalanság és általános rossz közérzet.

 

Mennyire veszélyes a betegség?

 

A skarlát általában nem tartozik a súlyosan veszélyes betegségek közé, és a legtöbb esetben könnyen kezelhető. Azonban, ha nem kezelik megfelelően, akkor előfordulhatnak súlyosabb szövődmények.

 

 • Tonsillitisz és torokgyulladás: A skarlát betegség gyakran okoz mandulagyulladást és torokgyulladást, amelyek erős torokfájdalomhoz, nehezített nyeléshez és a nyirokcsomók duzzadásához vezethetnek.

 • Légzőszervi problémák: Ritkábban előfordulhatnak légzőszervi szövődmények, például tüdőgyulladás vagy garatgyulladás.

 • Reumás láz: Ez egy olyan szövődmény, amely ritkán, de előfordulhat a skarlát betegség után. Reumás láz esetén az ízületek, a szív és más szervek gyulladása jelentkezhet, ami súlyosabb problémákat okozhat.

 • Glomerulonefritisz: Egy másik ritka szövődmény, amely a vesék gyulladását eredményezi. Ez veseelégtelenséghez és egyéb veseproblémákhoz vezethet.

 

A skarlát kezelése:

 

A skarlát betegség kezelése általában orvosi felügyeletet igényel, és az alábbiak szerint történhet:

 

 • Antibiotikumok: A skarlát leggyakoribb kezelése széles spektrumú antibiotikumokkal, például a penicillinnel vagy az amoxicillinnel történik. Ezek a gyógyszerek hatékonyak a Streptococcus pyogenes baktérium ellen, amely a skarlátot okozza. Fontos, hogy a felírt antibiotikumot a teljes előírt időtartamig szedjük, még akkor is, ha a tünetek enyhültek.

 • Tüneti kezelés: A tünetek enyhítése érdekében számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Ilyen lehet a láz- és fájdalomcsillapítók (pl. paracetamol) alkalmazása a láz és a torokfájdalom ellen. Ezeket a gyógyszereket orvos vagy gyógyszerész utasításai szerint alkalmazzuk, és figyeljünk az adagolásra.

 • Pihenés és hidratálás: A betegség ideje alatt a pihenés és alvás sokat segít abban, hogy immunrendszerünk hatékonyabban küzdjön a fertőzés ellen. Emellett fontos a megfelelő hidratálás is, mivel a láz és a betegség okozta egyéb tünetek miatt könnyen kiszáradhatunk. Fogyasszunk elegendő folyadékot, például vizet vagy gyümölcsleveket.

 • Megfelelő higiénia: A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében rendszeresen mossunk kezet szappannal, ne osszunk meg evőeszközöket vagy poharakat másokkal, és takarjuk el a szájunkat és az orrunkat, ha köhögünk vagy tüsszentünk.

 

Így előzheted meg a betegséget:

 

 • Rendszeres kézmosás: A fertőzés terjedésének csökkentése érdekében fontos, hogy gyakran mossunk kezet szappannal és meleg vízzel.

 • Tartsd magad távol a fertőzött személyektől: Kerüld a közvetlen érintkezést olyan emberekkel, akiknél már diagnosztizálták a skarlát betegséget, és ne használj közös tárgyakat velük.

 • Takard el a szádat és az orrod köhögéskor és tüsszentéskor: Használj zsebkendőt vagy könyökhajlatot a száj és az orr eltakarásához, hogy csökkentsd a baktériumok terjedését.

 • Ne ossz meg evőeszközöket és italokat: Kerüld az evőeszközök, poharak és italok megosztását másokkal!

 


Tetszett a cikk?
 

2023. május 30.

Hasonló cikkek

Miért lesz beteg a gyermekünk ősszel?

Az őszi visszatérés az iskolába vagy az óvodába egy olyan időszak, amikor gyermekünk könnyen megbetegedhet. Ennek több oka is van, amelyeket érdemes megismerni és megérteni, hogy minél hatékonyabban segíthessük a gyermekünk immunrendszerének működését.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2023. 10. 02.

Gyerekek és a helyes higiéniai szokások

A kisgyerekek higiéniai nevelése nem csupán az egészségük megőrzése szempontjából kiemelkedően fontos, hanem életük során kialakított szokásaiknak is meghatározó része.

 

TOVÁBB A CIKKHEZ
2023. 10. 02.

A magnézium jelentősége az életünkben

A magnézium egy esszenciális ásványi anyag, amely elengedhetetlen számos biokémiai folyamathoz az emberi testben. Fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében, az izommozgásban, az energiatermelésben mivel részt vesz az ATP (adenozin-trifoszfát) molekula képződésében, ami a sejtek energiahordozója. Továbbá a csontok és fogak egészségének fenntartásában van szerepe, tehát jelentősége létfontosságú életünkben.

TOVÁBB A CIKKHEZ
2023. 09. 21.
Kövessen minket itt is:       

Értesüljön elsőként újdonságainkról és havi kedvezményeinkről!